Napelemek2016 július 25

A Solar Impulse 2 megkezdte világkörüli útjának utolsó szakaszát

A Solar Impulse 2 megkezdte világkörüli útjának utolsó szakaszát

A Solar Impulse 2 megkezdte világkörüli útjának utolsó, legnehezebb szakaszát. A napelemes repülőgép vasárnap hajnalban szállt fel Kairóból, hogy aztán 48-72 órán belül landoljon Abu-Dzabiban, ahonnan több mint egy éve kelt útra. (ujszo.com)

Az utolsó szakaszon Bertrand Piccard vezeti a gépet. A startot korábban az 58 éves svájci pilóta gyomorbántalmai és a kedvezőtlen időjárás miatt el kellett halasztani.

A napelemes repülő 17 etapban kerüli meg a Földet, az út szervezői szerint az utolsó a legnehezebb szakasz, mert a Közel-Kelet feletti átkelést tilalmi zónák, mindenekelőtt azonban az időjárás és termikek - a környező levegőhöz képest melegebb és ezért emelkedő légtömegek - nehezítik.

Bertrand Piccard honfitársával, André Borschberggel felváltva vezette a gépet, amelynek 2015. március 9-én kezdődött körútjával a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére akarják felhívni a figyelmet.

A 2,3 tonnás járművet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-esé. A nappal felvett és tárolt energiával éjszaka is képes repülni.

A projekt 2002-ben indult.

Teljes cikk >>

Forrás: ujszo.com

NRGENS