Napelemek2012 február 21

Napelemmel megy az Apple új adatközpontja

Napelemmel megy az Apple új adatközpontja

Az Apple új adatközpontja az észak-karolinai Maidenben található. Az épület sajátossága, hogy a hatalmas energiaigényű szerverfarmokhoz, illetve más adatközpontokhoz képest az Apple kiemelt figyelmet fordít a zöld energia felhasználására: a központ áramellátásáról a napelemek gondoskodnak. Az épület két energiaforrásból is táplálkozik. A központot körülvevő, körülbelül száz hektáros területen találhatók a napelemek, amelyek 20 megawatt energiát biztosítanak. Idén azonban elkészül az öt megawattos, üzemanyagcellákra épülő rendszer is. (index.hu)

Az Apple állítása szerint ez lesz a világ legnagyobb, nem közüzemi hasznosításban működő üzemanyagcella-rendszere. A két rendszer együttesen 40-42 kilowattóra energiát fog előállítani évente; a számítások szerint ez elegendő lenne 7400 amerikai háztartás energiaellátásához.

Hirdetés


A vállalat nem először kísérletezik napenergia felhasználásával. A cupertinói városi döntéshozóknak már benyújtották az új főhadiszállásuk terveit; a Spaceship (Űrhajó), illetve Mothership (Anyahajó) névre keresztelt épületek 260 ezer négyzetméternyi irodának adnak majd otthont egy erdő közepén. A központ áramellátásáról 45 ezer négyzetméternyi napelem fog gondoskodni; mivel ez ötmillió watt energiát biztosít a központnak, a város energiaellátását a vállalat csupán azért vezeti be az épületekbe, hogy szükség esetén biztonsági tartalékként használhassák.

Kapcsolódó cikkek:
NAPELEMEK

- Nagyszabású megújuló energia-tervek az amerikai hadseregnél
- Amerika hamarosan büntetheti a kínai napelemgyártókat
- Tunéziai napfénnyel fűtenék az európai lakásokat

Teljes cikk >>

Forrás: index.hu/Aiolus News


NRGENS