Napelemek2017 január 16

Furcsa tervei vannak a világnak Csernobillal

Furcsa tervei vannak a világnak Csernobillal

Rengetegen állnak sorba a területért, itt épülhetne a világ legnagyobb napelemparkja. Összesen tizenhárom ország, köztük Németország és Kína is sorban áll Ukrajnánál a radioaktív terület megszerzéséért, a tervek szerint Csernobil lakatlan környékén építenék meg a világ egyik legnagyobb naperőművét. (privatbankar.hu)

A Bloomberg cikke szerint a tervezett létesítményt közvetlenül a – mostanság újratemetett – betonszarkofág köré építenék, és összesen 2 gigawattóra energiát termelnének tisztán napelemek segítségével. Ez nagyjából két atomerőmű termelésének felel meg.

A leolvadt reaktor körül egyébként gyakorlatilag semmit nem lehet csinálni, a talaj fertőzöttsége miatt sem erdőt nem lehet telepíteni, sem mezőgazdasági tevékenységet végezni, így gyakorlatilag egy két Los Angeles méretű földterület hever kihasználatlanul. Összesen 39 gazdasági társaság jelentkezett, átlagosan 20 és 1000 hektár közötti területre tartanának igényt. Kijev és az EBRD ugyanakkor egyelőre még nem döntött a felkérésekről, meglátásuk szerint Csernobil környéke még 30 év távlatából is túlságosan veszélyes ezeknek a beruházásoknak – 10 megawatt teljesítmény felett ráadásul mindenképp lennie kéne legalább egy embernek az erőmű környékén, hogy felügyelje a működést.

Teljes cikk >>

Forrás: privatbankar.hu

NRGENS