Napelemek2016 szeptember 20

Így repül egy napelemes helikopter

Így repül egy napelemes helikopter

A Marylandi Egyetem kutatói egy új napelemes helikoptert terveztek. A tesztrepülés kissé rövidre sikerült, a szerkezet mindössze kilenc másodpercet töltött a levegőben, és kevesebb, mint fél métert emelkedett el a talajtól. (24.hu)+(VIDEÓ!)

A csapat korábban épített már egy alternatív energiával működő helikoptert, mellyel rekordot is sikerült felállítaniuk. A leghosszabb ideig repülő emberhajtású helikoptert, melyet alighanem Leonardo da Vinci is megirigyelhetett volna, éveken át fejlesztették a kutatócsoport tagjai.

Valószínűleg belefáradtak a pedálozásba, így a napenergia felé fordultak. Az új gép szerkezete sokban hasonlít a korábbi járműhöz, igaz, jóval kevésbé fárasztó a működtetése.

"Ez a projekt hosszú utat tett meg az elmúlt hat-hét évben, az emberi erőtől a napenergiáig

– állapította meg William Staruk, a Marylandi Egyetem oktatója, és a próbarepülés egyik szervezője.

A kutató úgy látja, csak idő kérdése, hogy helikopterük még hosszabb utakat is megtehessen. A szakértő azt is hozzátette, eredményeikkel megnyithatják az utat a repülés forradalmasítása előtt. A Gamera Solar-Powered Helicopter, azaz a Gamera Napenergiás Helikopter valóban segíthet a légi közlekedés zölddé tételében.

A fejlesztés egyébként messze nem olyan kivételes, mint azt elsőre gondolnánk. Nem egyedi, hogy a közlekedésben alkalmazzák a megújuló energiaforrásokat, sőt, a napenergia már több légi járműnél is megjelent, mint forrás.

A leghíresebb ilyen eszköz a Solar Impulse 2 nevű repülő, melynek energiaellátását csak és kizárólag napelemek biztosítják. A szerkezet egyelőre jóval sikeresebb, mint az új helikopter, hiszen idén nyáron a Földet is megkerülte.

Teljes cikk >>

Forrás: 24.hu

NRGENS