Napelemek2012 augusztus 28

Napelemes szemüveggel a vakok is láthatnak

Napelemes szemüveggel a vakok is láthatnak

Hatalmas lépést tettek a vakság gyógyításában amerikai kutatók. Két, eddig örök sötétségre kárhoztatott férfi „beültetett” szemnek köszönhetően már lát, mások látásának romlása pedig leállt. Fény Millió és millió, napfényt sosem látó ember életébe csempészték be a reményt amerikai tudósok. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói bionikus szemet fejlesztettek ki, vagyis inkább egy retinaimplantátumot, mely napenergiával működik. (borsonline.hu)

Ezzel a páciensek látása nagymértékben javítható. Jelenleg elemekkel oldják meg a látássérült páciensek szemének ideghártyája alá beültetett implantátumok energiaellátását. Most azonban olyan eszközt fejlesztettek, amihez nincs szükség mesterséges tápforrásra.

Közismert, hogy némely szembetegségek következtében a szemünk fényérzékelő sejtjei elkezdenek pusztulni, ez pedig később akár vaksághoz is vezethet. Az újonnan fejlesztett eszköz segítségével azonban a látóidegek jól stimulálhatóak, így a látás nemhogy romlik, de egyes páciensek esetében még javul is. Ehhez azonban szükség van egy implantátumra, mely a szem ideghártyája alá kerül, illetve egy speciális szemüvegre, amely a közelben található infravörös fényt a szembe juttatja. Ez energiával látja el az implantátumot – írta meg egy környezetvédelmi portál.

Már két páciens van túl egy hasonló látásjavító beavatkozáson. A két férfi előtte teljesen vaknak számított, azonban most már látnak fényeket, illetve árnyakat. Az ő ideghártyájuk alá épített chip azonban még elemeket is igényelt, melyeket a fülük mögé helyeztek el az orvosok. Ezeket vezetékek kötik össze az implantátumokkal. Ez ugyan – valljuk be – eléggé rosszul hangzik, de ha eredményhez vezet, nincs olyan rászoruló, aki a beültetett új szemet ne fogadná örömmel.

A Stanford Egyetem kutatói által fejlesztett implantátum azonban jóval kényelmesebb a páciensek számára. Ez a megoldás nem igényel bonyolult huzalozást vagy elektronikát, hiszen napelemként működik. Mindössze egy speciális szemüvegre van szükség, így a beteg megszabadulhat az összes kellemetlen érzéstől, melyeket a remél-hetőleg hamarosan szükségtelenné vált kiegészítők okoznak.

Kapcsolódó cikkek:

- Átlátszó napelemek lehetnek a jövő ablakai
- Homokvárat épít a napelemes robot
- Napelemes vitorlával Szicília körül

Teljes cikk >>

Forrás: borsonline.hu/Aiolus News


NRGENS