Napelemek2012 május 03

Lítium akkumulátor a napenergia raktározására

Lítium akkumulátor a napenergia raktározására

Az S&c Electric, a smart hálózatokra specializált társaság, bejelentette azt a szándékát, hogy elindít egy kísérleti projektet, amely összekapcsolja a napelemeket az általuk termelt energia tárolásával, azzal a céllal, hogy biztosítsa a családok energia szükségletét a sötét órákban is. (Aiolus News)

Andrew Jones, az S&C Electric Europe igazgatója a Busines Green-nek adott interjújában elmondta, hogy a 200 000 sterlinges projekt előirányoz egy 75 kW-os lítium-ion akkumulátor rendszer létrehozását az energia megőrzésére s az éjszaka folyamán történő felhasználásra. „Egy átlagos háznak kb. 1,5 kW energiára van szüksége – mondta Jones.”A rendszer az energiának az elektromos hálózatba való áramlását is tudja irányítani.”

Az igazgató azonban elismerte, hogy az energia raktározásának költsége még túlságosan magas ahhoz, hogy általánosan el lehessen terjeszteni. Az árak azonban csökkenni fognak, ahogy ez történik a fejlődés érett fázisába jutott tárolási technológiák széles skálájával.

Ugyanakkor Jones felhívta a kormányt, hogy erősítse a szektor támogatását, aláhúzva, hogy az energia tárolás még nem élvezi a politika támogatását, mivel ezt a szektort nem támogatja úgy, mint a megújuló energiákat és az okos hálózat egyéb technológiáit, mint például az intelligens kapcsolókat. „Az energiatárolás számára az egyik kihívást az a tény jelenti, hogy még nem világosak a piac jelzései azon vállalatok számára, amelyek beruháznak a technológiába, és alacsonyan tartják az árakat.” Hozzátette, hogy a Network Storage Association a közelmúltban találkozott a kormány képviselőivel, hogy felhívják a figyelmet a szektor nagyobb támogatásának szükségességére. „ A politikának jelzést kell adnia a tárolásban érdekelt vállalatoknak arról, hogy lesz helyük a piacon, ha beruháznak”

Kapcsolódó cikkek:

- Akkumulátorok a természetben

- Katonai bázisok napelemes tetőkkel
- Napelem, amely nem igényel napenergiát

Forrás: Aiolus News
NRGENS