Napelemek2009 július 17

Segédlet a napelemes rendszerek tervezéséhez

Segédlet a napelemes rendszerek tervezéséhez

Napelemes rendszerét önnmagának is megtervezheti, ehhez próbál segítséget és tanácsot adni az Energiacentrum.com. Milyen napelemekkel és inverterekkel kalkuláljun? Mennyi lesz a várható energiatermelés? Hogyan szereljük össze a rendszert, mire figyeljünk oda? Miért térnek el a napelemes rendszerek energiatermelési adatai? Hogyan optimalizáljunk?

Segédlet a napelemes rendszerek megtervezéséhez

Amennyiben kedvet érez ahhoz, hogy saját maga megtervezze és megépítse napelemes áramellátó rendszerét, most az Energiacentrum.com segít Önnek ebben. Most azt is megtudhatja, hogy a napelemes rendszerek energiatermelése miért tér el egymástól, milyen adatokat és szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor ki akarjuk számolni egy napelemes rendszer energiatermelését.

Elsőkén vizsgáljuk meg a hálózatra tápláló napelemes rendszer esetét.

Legtöbben a saját villamos energia fogyasztásunkat szeretnék kiváltani, hogy minél inkább szabaduljunk a számláktól a jövőben, ne legyünk kiszolgáktatva a rendszeresen emelkedő energiaáraknak.

Nézzük meg tehát, mennyi áramot fogyasztunk, vegyük elő a villanyszámlát!

A feltüntetett adaok között ott szerepel,hogy mennyi az energiafelhasználásunk kWh-ban (kilówattóra), ez jobbára havonta vagy éves viszonylatban látható. Az a lényeg, hogy meg tudjuk állapítani, hogy egy év alatt mennyi a fogyasztás. Ennek alapján kell majd terveznünk a napelemek energiatermelését.

Most, hogy megvan a fogyasztási adat, nézzük meg, hogy mennyi napelemmel tudnánk mindezt a fogyasztást "ellentételezni". A napelemes rendszereknél egy több szempontot figyelembe vevő kalkulációt kell csinálnunk.

Mi kell ehhez a kalkulációhoz?

Magyarországon létesített napelemes rendszer esetén a hazai napsütéses órák számának statisztikai adataiból kellene kiindulnunk. Ez a statisztikai adat viszont megtévesztő is lehet. Mivel a napelemeink elhelyezése leginkább háztetőn vagy állványon lesz, ritkább esetben napkövető állványon, a legkedvezőbb az, amikor merőleges napsugárzás éri a napelemeinket.

Gyakorlai tapasztalatunk (nagyon sok napelemes rendszer kivitelezése után), hogy bár a hazai napsütéses órák száma évente viszonylag állandó és több ezer órára tehető, a valós és számunkra a tervezéshez szükséges napsütéses óra maximum 1000 óra lehet. Ebből egyszerűen következik, hogy 1 Watt napelem egy évben 1000 Wattóra azaz 1 kWh (kilówattóra) energiát tud megtermelni. A napelemek természetesen nem 1 Wattosak, hanem napelemmodultól függően akár 90-150-180-240 stb. Wattosak lehetnek. Amennyiben tehát megvan az a kWh mennyiség, amelyet szeretnén megtermelni és azt is tudjuk, hogy 1000 órával számoljunk Wattonként a napelemek éves termeléséhez, egy egyszerű számítással megtudhatjuk, hogy mennyi beépített teljesítményű napelem szükséges nekünk. Amikor kiszámoltuk, hogy mennyi ez, meg kell határoznunk, hogy milyen típusú és hány Wattos modulokból akarunk rendszert összeépíteni.

Tételezzük fel, hogy 180 Wattos napelemet választunk. Most azt is meg kell néznünk, hogy mindez felfér-e pl., a háztetőre. Ehhez a napelem modul méreteit kell tudnunk, ami a modulok adatlapjáról kiolvasható, illetve a háztető, lehetőleg déli irányra néző felületét kell megmérnünk, hogy felférnek-e egyátalán a napelemek.

Elvileg most tudjuk, hogy a napelem szempontjából mire van szükségünk. Mindezek mellett szükségünk lesz inverterre is, mégpedig olyan típusra, amely hálózatra tud táplálni. Itt most ismét újabb szempontokat kell figyelembe venni. A napelemes hálózatra tápláló inverterek gyártói általában megadják, hogy melyik inverter típushoz mennyi és milyen napelem illeszthető úgy, hogy a lehnagyobb hatékonysággal működhessen a rendszer. Ennek eldöntsét megkönnyítendő az inverter gyártók szabadon használható szoftvereket készítenek, mely segítségével könnyítik meg a rendszertervezést. Ilyen szoftverrel készítik el a napelemes rendszer kalkulációját a mérnöki irodák.

Már megvan a napelem mennyiség, az inverter is. Ezek után fel lell szerelnünk az eszközöket, majd az áramszolgáltató felé elindítanunk a visszatápláláshoz szükséges eljárásot.

Szigetüzemű (akkumulátoros) napelemes rendszerek

Az akkumulátoros energiatárolású napelemes rendszerek tervezése sokmindenben azonos a hálózatos rendszerek tervezésénél leírtakkal. Eltérés egyrészt abból adódik, hogy a napelemek által megtermelt energia tárolásánál az akkumulátorok veszteségével is számolnunk kell. Figylembe kell venni azt is, hogy az akkumulátorokból az energia átalakítását egy szigetüzemű inverterrel lehet ellátni, ami a rákötött fogyasztók mennyiségét korlátozza, azok össz. teljesítményének megfelelően. Így maximálisan annyi fogyasztás történhet, amennyit az inverter "átenged". Különösen olyan esetben kell körültekintően eljárni, ha a fogyasztók (háztartási berendezések) között induktív típusú (motor, szivattyú, kompresszor, stb.) is van, mert az ilyen berendezések a bekapcsoláskor nagyobb áramfelvételűek, ami adott esetben akár 5-6 szor is nagyobb lehet,mint a folyamatos működéshez szükséges áramfelvétel. Tipikusan ilyen a hűtőszekrény. Éppen ezért ilyenkor az inverter oldali méretezésnél ennek megfelelően kell eljárni.


NRGENS