Napelemek2012 február 24

Napenergia: Belgium rácáfol a negatív jóslatokra

Napenergia: Belgium rácáfol a negatív jóslatokra

Hiába szüntették meg a támogatásokat és az adókedvezményeket, a napelemek Belgiumban napról napra olcsóbbak. 2011-ben felhagytak a pesszimista becslésekkel, és egy új, 880 MW-os szinten határozták meg az újonnan telepítendő napelem modulok mennyiségét. A szakértők hasonló emelkedést jósolnak 2012-re is, különösen az ipari piacon, ahol a vállalatok még mindig élvezhetik az adócsökkentéseket. (Aiolus News)

2011 elején a szakértők még úgy hitték a napenergia piac összeomlik majd a támogatások csökkentése miatt. „Azonban az árak szintén csökkentek, így a fogyasztóknak végül kevesebbet kellett fizetniük a napelemekért.

Röviden: sok hűhó semmiért. Flandriában 600 MW-nyi új eszközt telepítettünk, az egész országban pedig 880 MW volt az eredmény 2011-ben. Sosem volt még ilyen jó évünk.” - mondta el Alex Polfliet, a Zero Emission Solutions (ZES) vezérigazgatója. Polfliet számos megújuló energiával foglalkozó könyv szerzője, valamint 10 évig dolgozott az energiaügyi államtitkárságnak, mielőtt megalapította volna saját, sikeres vállalatát.

Szerinte a történelem 2012-ben megismétli majd önmagát, még akkor is, ha jelenleg lassú a piac, amit egyébként az adókedvezményekkel kapcsolatos negatív médiavisszhangnak köszönhetünk. „Az újságok azt írták, hogy a megtérülési idő 5 évvel tolódott ki, de ez nem igaz. Estek az árak, így a 20 éves élettartamú panelek költsége 7 év alatt behozható.”

A ZES számításai szerint Németország után Belgium áll a második helyen a világon az egy főre jutó napenergia ellátás tekintetében. Polfliet szerint 2015-2016 körül a tetőről érkező energia olcsóbb lesz, mint amit vezetéken kapunk. Ha ez bekövetkezik már nemigen lesz szükség anyagi támogatásokra.

Polfliet egyike azoknak az előadóknak, aki felszólalnak a Solar Future konferencián, melyet március 28-án tartanak a brüsszeli Area 42-ben. Szakértők, vezérigazgatók és szakmabeliek is részt vesznek majd a konferencián, ahol többek között a befektetési lehetőségekről, az innovációról, és különböző napenergia projektekről lesz szó.

Hirdetés
A SolarAccess vállalat komoly tapasztalattal rendelkezik a nagy tetőprojektek terén, világszerte telepítenek napelemeket. Habár a fogyasztók azt látják, hogy adókedvezményeik eltűnnek, a cégek még így is be tudják forgatni beruházásaik 13,5%-át. „Főleg Walloniában látunk rengeteg üzleti lehetőséget a panelek hatalmas épületeken való elhelyezésében.” - jelentette ki Tom Pollyn országos igazgató. „A fogyasztóknak nem szabadna visszalépniük. Felesleges ez az aggodalmaskodás. Flandersben az utóbbi pár év során 4-5 év volt a visszatérülési idő, ez igaz. Jelenleg azonban 6-7 évről beszélünk.”

A Solarplaza szervezi az idei, immár második Solar Future konferenciát, a tavalyi esemény sikerén felbuzdulva. „Itt az ideje megmutatni Belgiumnak, hogy továbbra is érdemes befektetni a napenergiába.” - mondta Paul van der Linden a Solarplaza-tól.

Kapcsolódó cikkek:

- Mozgolódnak a befektetők: Ukrajna lehet a következő napparadicsom
- Napelemes rendszerek megtérülési számítása
- Napelemmel megy az Apple új adatközpontja


Forrás: Aiolus NewsNRGENS