Napelemek2009 július 15

Napkövető rendszerek, napkövető berendezések

Napkövető rendszerek, napkövető berendezések

A napkövető berendezések sajátosságairól, a napelem forgatók használatáról, előnyeiről, kockázatairól szóló cikk. Az első látásra egyértelműen mindenhol jól használtató solár traker berendezések alkalmazását járjuk körül. Több szempontból kell megítélni a napkövetők használatát, ebben próbálunk segítséget nyújtani, nagyobb rálátást adva erre az izgalmas témakörre.

Napkövető rendszerek, napkövető berendezések

A napkövető berendezések alkalmazásának előnye elsőre egyszerű dolognak tűnik, mégis érdemes a részletesebben megvizsgálni ennek a termékcsoportnak a sajátosságait.

A napkövető berendezések, legyenek azok egy vagy több tengelyen elmozduló szerkezetek, alapvetően arra hivatottak, hogy a napelemeket mindig úgy pozícionálják, hogy azok mindig merőleges szöget zárjanak be a napsugarakkal. Azért fontos a beesési szög meredeksége, mert a napelem ebben az esetben termel maximálisan. Amikor a napelemeket nem mozgatjuk, azok a meredek szögű maximális termelést egy nap maximum egyszer adhatják le.
A statikus állapotban lévő napelemek jellemzően háztetőkön vagy egyéb állványokon vannak telepítve, ahol az elhelyezés a tető vagy a tartószerkezet irányától, tájolásától függ.
Az ilyen, fixen telepített napelemes rendszereknek is megvannak az előnyei, amire rövidesen visszatérünk.

A napkövető berendezés egyik változata, amikor a nap járását követi végig a szerkezet kelettől-nyugatig nap, mint nap. Ez esetben is lehet többlettermelés a statikus állapothoz képest, de nagyon fontos, hogy a napkövető mozgása során, az útba eső tárgyak ne vetítsenek árnyékot a napelemekre. Amennyiben árnyék vetül a kelettől-nyugatig történő napi mozgatás során, úgy lehet, hogy kevesebb haszna volt a mozgatásnak, mint ha fixen állt volna a napelemes rendszer.
Különösen arra kell gondolni, hogy a téli napmagasság alacsonyabb szögben éri a földet, (itt az egyenlítő térségét nem tárgyaljuk) így nagyobb az esély arra, hogy egy közelben lévő tereptárgy, fa, stb. valamely irányból beárnyékolja télen a napelemeket.

A napkövető berendezés másik csoportja az, amelyik már a nap magasságának változását is követi. Ez esetben sokkal optimálisabban termelhet a napelemes rendszer, mivel „elvileg” folyamatosan merőleges lesz a beeső napsugárzás.
Ennél a berendezésnél is jó végiggondolni a téli szituációt.

Kockázatok mérlegelése a napkövető rendszereknél.

A napkövető berendezések mechanikus, mozgó alkatrészeket tartalmazó gépek, így leginkább akkor indokolt az alkalmazásuk, ha a fentiekben részletezett zavaró árnyékhatásoktól mentes tereppel rendelkezünk, valamint, ha kellően nagy mennyiségű napelemet teszünk a követőre. Érdekes az az álláspont is, hogy nagyon kevés napelemmel szerelt napkövető szintén alacsony kockázatot rejt, mivel elméletben nagyobb energiatermelésre számíthatunk kis mennyiségű napelem mozgatásakor is, még ha néha árnyékoló hatás éri is a rendszert.
Abban az esetben viszont, ha egy köztes helyzet áll fenn, nem nagy és nem kevés napelemet mozgatnánk, ebben az esetben a legkockázatosabb a napkövető berendezés.
Ez azért van így, mert a „közepes mennyiségű” napelemes rendszer napkövetővel történő mozgatásánál a forgató mechanikai kockázata nagyobb, mint az egyébként minimális kockázatot jelentő félvezető technológián alapuló napelemeké. Az árnyékhatás viszont többé kevésbé valószínűsíthető a téli napállás mellett. Amennyiben ezt kiküszöbölendően a napkövető forgatót magasabb pontra helyezzük, akkor viszont jelentősen megnő a balesetveszély, amit a szélterhelésnek kitett nagy felület okozhat. Ilyen okból már számos súlyos baleset következett be világszerte.
NRGENS