Napelemek2009 július 22

Naptűzhely olcsón házilag (napkollektor házilag)

Naptűzhely olcsón házilag (napkollektor házilag)

Egy alkalommal azon gondolkodtam, hogyan csinálhatnék próbaként egy naptűzhelyet, amivel a napsugarakat koncentrálva magas hőfokot érhetenék el. Elkezdtem érdeklődni, utánajárni a dolognak, majd "HEUREKA" megszületett a megoldás! Itt most megosztanám a megoldás részleteit, gondolván esetleg érdekes lehet mások számára is.

Naptűzhely olcsón, házilag

Mindenek előtt felhívom a figyelmét mindenkinek, hogy ez az eszköz adott esetben rendkívül veszélyes lehet, mert a fókuszpontban nagyon magas hőfok is lehet (700-800 Celsius), így nem játékszerről van szó, komoly baleseteket és sérülést is okozhat! A kísérlet célja kizárólag az volt, hogy előállítható -e az eszköz és ha igen, akkor hogyan. Ez nem egy napelemes eszköz, hanem egy termikus hasznosítást lehetővé tevő, már az ókorban feltalált megoldás, 21.századi házilag előállított variációja. Akkor lássuk a részleteket:

Természetesen olyan formára volt szükség, ami közelítően parabolikus alakzat és viszonylag olcsó. Kézenfekvő volt, hogy egy parabola-antenna lehet a megoldás. Leginkább azért, mert viszonylag olcsó, bárhol megvásárolható és bár az alak nem pontosan parabola, mégis ahhoz nagyon hasonló. A különbség az, hogy a sugarakat nem középre vetíti, hanem kissé lejjebb (ofszet antenna), de ez különösebben nem zavaró körülmény. A következő fejtörést az okozta, hogy miképpen lehetne a belső oldalt fényvisszaverő tükrös felületté varázsolni. Bedobtam a gondolatot a kollégáknak, akik a következőket javasolták.

Eső verzió: alufólia takarás a belső felületen. Érvek: olcsó, elvileg könnyen felragasztható stb. Személyes ellenérveim voltak: elég gagyi kivitel, könnyen megsérül, nem tökéletes a fényvisszaverése.

Második verzió: galvanizáljuk le a belső felületet (krómozás) Érvek: elég jó fényvisszaverő felület, tartós, stabil megoldás. Ellenérvek: miután érdeklődtem a galvanizáló cégeknél, kiderült, hogy nagyon drága lenne és nem mindenhol van megfelelő nagyságú galvánkád, valamint egyedileg (nem sorozatban gyártva) kifejezetten óckodtak a kivitelezéstől.

Harmadik verzió: apró tükröket ragasszunk a belső oldalra. Érvek: nagyjából jó lenne a hatásfok, valószínűleg olcsón kivitelezhető. Ellenérvek: elég babra munka, és nagyon időigényes, elég sok tükröt kéne összetörni vagy szépen feldarabolni, szóval ez is elvetve.

Negyedik verzió: A NYERŐ VERZIÓ

Ahogy az szokott lenni idézőjelben "VÉLETLENÜL" akadtam egy optimális megoldásra.

Éppen autóban ülve a naptűzhely problémán merengve megpillantottam egy autótükrökkel foglalkozó cég reklámtábláját. Gondoltam megállok kérdezősködni, tudnának-e segíteni, ötletet adni, hová forduljak az ügyemben. Kiderült, hogy tükröt nem készítenek, de van egy megfelelően nagy fémgőzölő berendezésük, ahová éppen be tudnák tenni a parabola-antennámat. A gép alapvetően arra alkalmas, hogy alumíniumot gőzöljön fel műanyag vagy más alapú tárgyakra. Ilyen csillogó bevonatú műanyagot bárki láthatott már, az olcsó kínai autókiegészítő eszközök első látásra krómozott fének álcázott tárgyai ezek.

Mivel a szóban forgó fémgőzölő cég elmondása szerint ez az alumínium gőzölés nagyjából 70-80 %-os fényvisszaverődést eredményez, valamint elég stabil bevonatot alkot, gondoltam megér néhány ezer forintot egy próba. Azóta eltelt néhány év és nem tudom létezik-e ez a cég, de kb. 4 ezer forintért bevonták a felületet és még egy lakk réteget is fújtak rá a védelem érdekében.

Hurrá!!! Nagyon boldog voltam és égtem a vágytól, hogy kipróbálhassam újdonsült berendezésemet.

A próba egy júliusi derűs napra esett. Ráaplikáltam az eszközt egy vascsőre és ahol a parabola vevő fejének lenni kellett volna először egy újságpapírt tettem. Íme az eredmény képekben:Ezek a történések másodpercek leforgása alatt zajlottak le, rendkívül magas hőfokot tudtam koncentrálni.

A sikeres kísérleten felbuzdulva előkaptam egy szép szál zsaludeszkát, hadd lássuk azzal mi történik, ha ráállítom a naptűzhelyem fókuszált napenergiáját. Ekkor, bár kissé lassabban, de így is másodpercek alatt játszódott le a következő képsorokon látható folyamat.A naptűzhelyem elég hatékonynak tűnt. Ezek után egy fekete bográcsot, tele vízzel állítottam a fókuszpontba.

A tapasztalat szerint, bár a nap látszólagos mozgását követve mindíg utána kellett állítani a fókuszpontot, néhány óra alatt már forráspontig lehetett hevíteni a vizet, kizárólag napenergiával.

Érdekes kísérlet volt. Az eszköz veszélyessége miatt, általunk nem került forgalomba. Azt viszot elmondható, hogy a berendezés előállításínak költsége 2006-évben hozzávetőleg 10.000.Ft. volt. Vélhetőleg ma sem kerülne sokkal több pénzbe házilag a naptűzhely előállítísa.


NRGENS