Napelemek2014 március 06

Rekord év után újabb rekord jöhet az amerikai napenergia-piacon

Rekord év után újabb rekord jöhet az amerikai napenergia-piacon

A Solar Energy Industries Association (SEIA) elemzése szerint az előző évben rekord mennyiségű napenergia-kapacitást telepítettek az USA-ban. A növekedésből bár mindhárom szektor kivette a részét, különösen az ipari és a lakossági szegmens volt igen aktív. (portfolio.hu)

Bár 2013 is rendkívül jól sikerült, idén még jobb évre számít a szervezet.

A Solar Energy Industries Association éves elemzése szerint az Egyesült Államokban az újonnan telepített kapacitások 36 százalékát szél- és napenergia adta, ez jelentős visszaesés az előző évi 51 százalékhoz képest. A napenergia azonban jelentősen, 19 százalékponttal növelte részesedését az új kapacitásokon belül.

Az előző évben 4,75 GW új napenergia-kapacitást telepítettek, ami év/év alapon 41 százalékos emelkedést, és egyben mindenkori csúcsot jelent. A beruházók tavaly mintegy 13,7 milliárd dollárt fordítottak fotovaltaikus projektekre. A beépített napenergia-kapacitás így tavaly év végéig 12,1 GW-ra emelkedett. A negyedik negyedév 2013-ban is jól sikerült, tavaly az utolsó három hónapban 2,1 GW került beépítésre, ami több mint 60 százalékos bővülést jelent.

A nem lakossági telepítések (pl.: közintézmények, kereskedelmi vállalatok, non-profit szervezetek) 4 százalékkal 1112 MW-ra emelkedtek 2012-höz képest. A lakossági telepítések 60 százalékkal, 792 MW-ra, az ipari kereslet pedig 58 százalékkal 2847 MW-ra emelkedett.

A különösen erős kínai, japán és amerikai kereslet miatt a poliszilikon, a szilícium ostya, a cella és a panelárak is emelkedtek, és a szervezet becslése szerint ez a tendencia idén is folytatódhat.

A kilátások is biztatóak az amerikai fotovaltaikus piac számára: a SEIA adatai szerint idén a tavalyinál 26 százalékkal több, 6 GW kapacitást telepíthetnek.

Teljes cikk >>

Forrás: portfolio.hu/Aiolus News

NRGENS