Napelemek2014 június 15

Tarol a napenergia a világban

Tarol a napenergia a világban

Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) adatai szerint tavaly még az előzetes adatoknál is nagyobb ütemben nőtt a globális napenergia-piac, az újonnan telepített kapacitások tekintetében a PV volt a második legnépszerűbb energiatípus. (portfolio.hu)

A növekedés motorja Európából az ázsiai illetve az észak-amerikai régióba helyeződött át. Itthon továbbra is várat magára a megújulók versenyképességét fokozó állami támogatási rendszer bevezetése, ennek hiányában az új kapacitások tekintetében az uniós mezőny egyik sereghajtói voltunk. Az egyre versenyképesebb technológiából nemcsak a fogyasztók, hanem a vállalatok is profitálnak, miután az elmúlt évek veszteséges operációját követően egyre több társaság válik nyereségessé.

Nyeregben a napenergia-piac

Bár az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) előzetes adatai alapján is sejteni lehetett, hogy a globális napenergia-piac rendkívül sikeres évet zárt, a napokban publikált, közel végleges statisztika még az előzetes adatoknál is kedvezőbb képet fest az iparágról. Tavaly közel 28 százalékkal több, összesen 38,4 GW új kapacitás került beépítésre (előzetes: 37 GW) a 2012-es 30 GW-ot követően, ráadásul a kínai tavalyi telepítéseket mintegy 1,1 GW felfele módosíthatják.

Az előzetes adatoknak megfelelően Kína volt a legnagyobb piac (11,8 GW), melyet Japán illetve az USA követett, rendre 6,9 GW és 4,8 GW beépített új kapacitással. A korábbi években a legnagyobb növekedést mutató európai régió tovább lassult, ezúttal csupán 11 GW új kapacitást installáltak.

Bár az öreg kontinens növekedési motorját jelentő német piac az utóbbi években látványosan lassult, tavaly is itt telepítették a legtöbb napelemet (3,3GW) Európában, a sorban következő Nagy-Britanniában csupán 1,5 GW került beépítésre. Az 1 GW-os határt az előző évben Olaszországnak (1,4 GW), Romániának (1,1 GW) és Görögországnak (1,04 GW) sikerült átlépnie.

A régiós országok közül Románia teljesített a legjobban, szakértők szerint idén azonban várhatóan visszaeshet a piac növekedése. Ukrajnában a belpolitikai helyzet ellenére 290 MW kapacitást telepítettek, 2014-ben azonban már érezheti az ottani napenergia-piac a polgárháborús helyzet negatív hatásait. Itthon a megújuló támogatási rendszer bevezetése továbbra is várat magára, így az új rendszer hiányában csupán minimális kapacitás került beépítésre (10 MW).

A tavaly telepített 38,4 GW új kapacitással közel 139 GW-ra emelkedett a globális fotovoltaikus kapacitás, mellyel mintegy 160 TWh elektromos áram állítható elő (a paksi atomerőmű tavaly 15,4 TWh áramot termelt), mely 45 millió európai háztartás éves áramfogyasztását jelenti.

Hirdetés

Mi a különbség 50 kW és 50 kW között?

Az évtized második felében újra nőhet a piac

A következő évekkel kapcsolatban az egyesület két szcenáriót vizsgált meg. A pesszimista forgatókönyv szerint a megújulókat nem támogatja az állam, így lassabb lehet a növekedés, míg az optimista forgatókönyv szerint az európai napenergia-piac idén stabilizálódhat, majd 2015-től újra bővülhet. A két szcenárió súlyozásaként az öreg kontinensen idén várhatóan mintegy 8-9 GW új kapacitás kerülhet beépítésre, míg az évtized második felében éves szinten 10-12 GW között alakulhat a piac.

Míg idén az európai új installációk várhatóan tovább esnek 2013-hoz képest, addig a globális piac tovább bővülhet, amit elsősorban a kínai illetve dél-kelet-ázsiai régió kereslete támogat majd, de India illetve a közel-keleti, észak-afrikai és latin-amerikai régióban is jelentős növekedés várható. Az EPIA kalkulációja szerint a következő években a globális napenergia-piac évente 40-50 GW új kapacitás telepítésével bővülhet, majd 2018-ban már érdemben átlépheti az 50 GW-os határt.

Az egyik legnépszerűbb energiaforrás volt

A szélenergia mögött tavaly a telepített kapacitások mennyiségét tekintve a PV (fotovoltaikus) volt a második legnépszerűbb energiatípus. Míg a konvencionális energiafajták esetében stagnált vagy csökkentek a nettó telepítések, addig a megújulókból szinte kivétel nélkül jelentős mennyiséget telepítettek.

Hirdetés

Milyen előnyöket hordoz a hazai gyártású NRGens 49,9 kW –os szélerőmű?

Teljes cikk >>

Forrás: portfolio.hu/Aiolus News

NRGENS