Napelemek2014 március 10

Újabb lendületet vett a globális napenergia-piac

Újabb lendületet vett a globális napenergia-piac

Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület előzetes adatai szerint elsősorban az amerikai, japán és kínai piacnak köszönhetően rekord kapacitás került telepítésre. Az iparág biztató kilátásaiból a szektorban érdekelt cégek is profitálnak, és bár egyelőre több társaság még mindig veszteségesen operál, a részvényárfolyamok már raliznak. (portfolio.hu)

Újra nyeregben a napenergia-piac

A 2012-es kisebb megingást követően tavaly újra lendületet vett a globális napenergia-piac az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) előzetes adatai szerint. 2013-ban világszerte mintegy 37 GW új kapacitás került telepítésre, mely a 2012-es 30 GW-hoz képest közel 24 százalékos emelkedést jelent. Ráadásul a 2011-es rekordot is 22 százalékkal múlta felül a tavaly beépített összkapacitás.

Az előző év azonban jelentős változást hozott a korábbi évekhez képest, ugyanis míg 2004-től 2012-ig az európai régió dominált az újonnan telepített kapacitások tekintetében, tavaly már az ázsiai régió illetve Kína volt a legnagyobb piac. A korábbi években listavezető Németországban a jelentősen csökkentett állami támogatások miatt ezúttal csupán 3,3 GW-ot helyeztek üzembe, mely bár 2012-höz képest 57 százalékos visszaesést jelent, de így is a német volt legnagyobb európai piac. Az 1 GW-ot Németország mellett Olaszország, Nagy Britannia, Románia és Görögország tudta átlépni.Látványos növekedést Kína mellett Japán és az Egyesült Államok mutatott: Kínában 11,3, Japánban 6,9 míg az Egyesült Államokban 4,8 GW kapacitást telepítettek.

Az újabb rekord évet követően a globális beépített fotovoltaikus kapacitás a mérföldkövet jelentő 100 GW felé, közel 137 GW-ra emelkedett tavaly, ami 2012-höz képest rendkívül látványos, 37 százalékos bővülést jelent.

Hirdetés

Mi hajtotta a növekedést?

A növekedés motorja Európából Kínába, Japánba és az Egyesült Államokba helyeződött át, miután az utóbbi három országban jelentős állami támogatásokkal népszerűsítik a megújulókat.

Kína

Kína tavaly júliusban jelentette be, hogy 2015-ig 35 gigawattra, az akkori mintegy négyszeresére tervezi növelni beépített napenergia-kapacitását. A korábban bevezetett átvételi rendszer keretében az állam 1 jüan/kwh (16 dollárcent) támogatást nyújtott az ipari erőművek számára. Mivel az ipari erőművek elsősorban a ritkábban lakott ugyanakkor nagyobb szabad területtel rendelkező észak, észak-nyugati régiókba települtek, így a kormány új támogatási rendszer bevezetése mellett döntött. Ennek keretében 3 zónára osztották az országot: a nyugati régiókban 0,9 (14,7 dollárcent,) az északiakban 0,95 (15,5 dollárcent) míg a többi régióban 1 jüanos támogatást nyújt kwh-ként az állam az ipari erőművek számára, míg a kisebb, helyi erőművek (distributed) az áramdíj felett 42 jüan/kwh (6,9 dollárcent) támogatást kapnak. A megújuló energiák ugyanakkor a központi támogatás mellett számos tartományban további támogatásban részesülnek, javítva a beruházók megtérülését.

Japán

A fukusimai katasztrófát követően a japán kormány a megújuló energiák támogatása mellett tette le voksát, melynek keretében 2012. július 1-től rendkívüli támogatási rendszert vezetett be. A bevezetett kötelező átvételi rendszer lényege, hogy a zöld erőművek által termelt energiát a szolgáltatók kötelesek - jogszabályokban meghatározott - magasabb áron (42 jen/kwh, azaz 41 dollárcent) átvenni, és ezt továbbértékesíteni a fogyasztóik felé. Tavaly márciusban azonban az átvételi árak csökkentése mellett döntöttek, a 38 jen/kwh-os (37 dollárcent) átvételi ár globálisan azonban így is rendkívül vonzó.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban 2006. január 1-jétől lépett hatályba az jogszabály, mely a háztartási illetve a kereskedelmi méretű erőművek telepítése esetén a beruházók számára 30 százalékos adójóváírást tesz lehetővé. A 2007. végéig hatályos támogatási rendszer először egy majd további 8 évvel lett meghosszabbítva, és bizonyos feltételek teljesülése esetén egyben kiterjesztve a közmű szolgáltatókra. Mivel a jelenlegi támogatási rendszer 2016. december végén fut ki, így iparági elemzők szerint az Egyesült Államok a következő években is meghatározó szerepet tölthet be a napenergia-piacon.

Feltámadtak a cégek

A napenergia növekvő népszerűségének köszönhetően a korábbi években a túlkapacitások miatt szenvedő napelemgyártók rekord negyedéves illetve éves modul-értékesítésekről számolnak be. Az eddig publikált negyedéves gyorsjelentések szerint a legnagyobb kínai modulgyártók kivétel nélkül soha nem látott mennyiségű panelt értékesítettek.

A szektor számára egyre biztatóbb kilátásoknak (és az eleve kedvező rézvénypiaci hangulatnak) köszönhetően a részvényárfolyamok is jelentősen emelkedtek.

A részvényárfolyamok emelkedésével párhuzamosan az árazási szintek is feljebb kerültek, különösen az amerikai cégeké.

Teljes cikk >>

Forrás: portfolio.hu/Aiolus News

NRGENS