Napelemek2016 május 30

Újabb naperőművet építenek Pécsen

Újabb naperőművet építenek Pécsen

Bár nemrég adták át Tüskésréten az ország második legnagyobb napelemparkját, a pécsi önkormányzat újabb – három kiserőmű által alkotott – naperőművet kíván építeni. Egy ilyen kisebb erőmű kialakítása kétszázmillió forintba kerül. (pecsma.hu)

Pécs városa ebben az uniós ciklusban kétmilliárd forintot különített el megújulóenergia-termelésre. A nemrég átadott tüskésréti napelempark tizenegy önkormányzati intézményt lát el a napenergia által termelt villamos energiával, ám a városvezetés újabb naperőmű kialakítását tervezi.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt TOP-pályázat keretében a város három, egyenként 499 kWp teljesítményű kiserőművet építene meg 10 hektáron. Egy-egy egység 240-350W-os panelekből épül fel, amelyek mezőkbe rendeződnek, így 1500-2000 darab panel alkot egy kiserőművet.

A napelemeket 35-45 fokos, déli dőlésszöggel helyezik el. A három erőmű összesen 800 család éves villamosenergia-igényének megfelelő villamos áramot termel, amit az önkormányzat közcélra fog felhasználni.

Bár a meglévő napelempark területe kínálná magát a beruházás helyszínéül, másik lehetséges helyszínként felmerült a Füzes dűlő is, mert egyrészt ott saját, önkormányzati tulajdonú területek találhatók, másrészt a már meglévő transzformátor állomás biztosítja a hálózatra való csatlakozás lehetőségét.

Girán János alpolgármester szerint még nem született döntés arról, hogy a beruházásra melyik helyszínen kerül majd sor; a projekt optimalizálása során válik el, hogy melyik terület lesz majd alkalmasabb.

A fejlesztés célja az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó energetikai igények megújuló energiával való ellátása az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás szellemében.

Teljes cikk >>

Forrás: pecsma.hu

NRGENS