Napkollektorok
Áram helyett sült galambot termel a naperőműÁram helyett sült galambot termel a naperőmű

Egy éves ultimátumot kapott a világ egyik legnagyobb naperőműve Kaliforniában, miután öt évvel megnyitása óta is csak kétharmadát termeli a remélt árammenyiségnek, és tömegével égeti meg a felette elszálló madarakat. (hirado.hu)


  • Madárgyilkos naperőművet teszteltek

    A Crescent Dunes napenergia-projekt márciusban indul. Ha aktiválják a naperőművet, egyszerre több ezer tükör fogja egy központi toronyra fókuszálni a nap fényét, hogy megolvasszák az ebben tárolt több ezer tonna sót. (index.hu)


  • Gyilkolja a madarakat a gigantikus naperőmű

    Február közepén kezdte meg hivatalosan működését a világ legnagyobb naperőműve, de az alternatív energiának vannak hátulütői is. A hatalmas tükrök megperzselik a föléjük szálló madarakat, az elmúlt hónapokban az erőmű több tucatnyi állatot megölt. (index.hu)


  • Reaktorpótló naperőműReaktorpótló naperőműEgy paksi reaktorblokk kapacitásával megegyező áramtermelő képességű, 395 megawattos naperőmű kezdte meg működését Kaliforniában. A világ jelenlegi legnagyobb hasonló létesítménye 140 ezer háztartás áramellátását biztosítja. (nol.hu)
  • Csúcson a világ legnagyobb CSP-naperőműveCsúcson a világ legnagyobb CSP-naperőműveElérte teljes kapacitását a világ legnagyobb tükrös naperőműve, az Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) a Mojave-sivatag kaliforniai részén, a nevadai határ közelében. A NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google tulajdonában lévő, részben a energiaügyi minisztérium által folyósított hitelből megépített erőmű az Egyesült Államokban felhasznált napenergia 30 százalékát fogja előállítani.(greenfo.hu)+(VIDEÓ!)
  • Sivatagi erőművek készülnek az olaj utáni világraSivatagi erőművek készülnek az olaj utáni világraA zöld energia már egyáltalán nem kizárólag a jövő. Miközben sok ország a hagyományos erőművekben gondolkozik, a világ másik részén az alternatív energiában látják a jövőt, s bizonyos fokig már a jelent is. Látszólag ellentmondás, hogy éppen azok az országok fektetnek gőzerővel nem kis pénzeket a zöld energiába, amelyek jelenleg a világot például olajjal, hagyományos energiával látják el. (tozsdeforum.hu)
  • Panelházak lépcsőház fűtése-szellőztetése és HMV készítés légkollektoros rendszerrel Panelházak lépcsőház fűtése-szellőztetése és HMV készítés légkollektoros rendszerrel A többlakásos társasházak energiahatékonyságának növelése céljából eddig elsősorban az épületek hőszigetelései valósultak meg, néhány esetben pedig az épület tetőszerkezetére telepített termikus vagy fotovoltaikus szolár rendszerek kerültek kiépítésre. Itt bemutatunk egy olyan megoldást, mely az energiahatékonyság növelése céljára ideális továbblépési lehetőséget jelent, valamint kiküszöböli a már kialakított eddigi megoldásokból származó hátrányos hatásokat is úgy, hogy az a kihasználatlan, szabadon rendelkezésre álló épület felületekre építhető. (energiacentrum.com)
NRGENS