Napkollektorok2009 július 01

Melegvíztároló puffertartályok napkollektorokhoz

Melegvíztároló puffertartályok napkollektorokhoz

Melegvíztároló puffertartályok, szolár tárolók napkollektorokhoz, napkollektroros rendszerekhez, egyéb eszközökkel előállított melegvíz tárolásához. Tájékoztató anyag a szolár rendszerek részeként használatos melegvíz tartályokról. A szolár tárolók gyártásának sajátosságairól, elvárásokról a napkollektoros bojlerekkel szemben. A kollektorok által leadott hő felhasználásával és a puffertartályos tárolástól eltérő lehetőségekről.

A napkollektoros rendszerek fontos része a melegvíz tároló tartály, más néven a puffertartály.

A szolár tároló azért szükséges a napkollektorokhoz, mivel a napsütéses időszakon kívül is használunk melegvizet, így a kollektorok által felmelegített vizet a hőszigetelt tároló tartályban tudjuk összegyűjteni. Belátható, hogy amíg a napsütéses órákban nem mindig használjuk el a melegvizet, este, amikor már szükségünk van melegvízre a nap már nem süt, így a kollektorok nem állítanak elő melegvizet.

Ahhoz, hogy a napkollektorokkal előállított melegvizet gazdaságosan használjuk fel a szoláris tároló helyes megválasztása is szükséges. A puffertartály kiválasztásánál ügyelni kell a megfelelő méretre és típusra.

Általában a napi melegvízszükséglet az irányadó, de előfordulhat a több napi vagy szezonális igény is. A napkollektorokkal megtermelt hő tárolására leginkább a víz alkalmas, ritkább esetben más folyékony vagy szilárd anyagot is választhatunk.

A tároló tartály jellemzője a kis hőveszteség és a jó hőrétegződés, korrózióálló képesség, kedvező feltöltési és leürítési képességek.
A puffertartályból a meleg vizet annak felső részéből vesszük el, a hideg vizet a tartály alsó részén juttatjuk be.
A szakcégek által gyártott szolártárolók belső felületére korrózió gátló anyagot juttatnak fel, ami leggyakrabban zománc.
A puffertartályok belsejében található a hőcserélő, ami egy vagy több feltekert csőkígyó. A hőcserélőnek nagy felülettel kell rendelkeznie, hogy a hő leadására vagy felvételére alkalmas legyen. Amennyiben a szükségesnél kisebb ez a felület, úgy a napkollektorokban felmelegedett víz nem tudja leadni a hőenergiát a szolár tartálynak.
NRGENS