Pályázatok2015 augusztus 11

Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul

Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul

A több 1000 milliárdos európai pályázati források hatékonyabb felhasználásáért, 66 nyitott pályázattal indít magyar nyelvû honlapot a Magyar Fejlesztési Központ – jelentette be Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, a központ vezetõje 2015. július 28-án, Budapesten. (kormend.hu)

A www.palyazatokmagyarul.eu az unióban elsõként mindenki számára elérhetõ, felhasználóbarát internetes felületen nyújt naprakész tájékoztatást a közvetlen uniós forrásokra pályázni kívánóknak.

Kiss Antal kifejtette: a magyar kormány – Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára – fél évvel ezelõtt hozta létre a budapesti székhelyû, brüsszeli képviselettel is rendelkezõ Magyar Fejlesztési Központot azzal a céllal, hogy a közvetett támogatások mellett az ún. közvetlen uniós kifizetésû források elnyerésében segítse a magyar pályázókat országhatáron innen és túl.

A 2014-2020 közötti ciklusban több mint 130 milliárd euró értékû közvetlen forrás nyílik meg évente több mint félezer pályázatban. Az állami szervek, háttérintézmények, civil szervezetek, alapítványok, cégek és önkormányzatok által elnyerhetõ támogatások fõként a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem-klímapolitika és az energetika területein hasznosulhatnak. A pályázatok döntõen konzorciálisak, több országból származó résztvevõk összefogásával is elnyerhetõk.

A www.palyazatokmagyarul.eu honlapon az év végéig további hatvan-hetven pályázat feldolgozása várható. A közvetlen források területén a tagállamok között egyedülállónak számító internetes platformmal egy idõben elindul a www.nyeromagyarok.eu oldal is, amely képekkel illusztrálva mutatja be a már megvalósult, sikeres pályázati történeteket.

Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetõje hangsúlyozta: a kezdeményezés a soknyelvûséget és az átláthatóságot erõsíti, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél több színvonalas és sikeres magyar pályázat szülessen.

A közvetlen uniós források felhasználásában érvényesülõ partnerségi szemlélettel tovább növelhetõ a Duna régió társadalmi és gazdasági kohéziója. A határon átnyúló projektek az Európában élõ teljes magyar nemzeti közösség további fejlõdését szolgálhatják. Magyarország emellett katalizátorszerepet tölthet be a térségben, együttmûködve Szlovákiával, Romániával, Horvátországgal, segítve a felzárkózó Szerbiát és Ukrajnát. A 17 féle uniós szakpolitikai program pályázataiból a hazai köz-, verseny- és civil szféra szereplõi egyaránt forráshoz juthatnak.

Teljes cikk >>

Forrás: kormend.hu

NRGENS