Szélgenerátorok2017 június 20

Magyarország nem tökutolsó az EU szélenergia toplistáján!

Magyarország nem tökutolsó az EU szélenergia toplistáján!

Az Európai Unió 2016-os teljes 3,1 millió gigawattórás bruttó villamosenergia-termelésének közel 10 százaléka, mintegy 315 ezer gigawattóra szélturbinákból származott. Magyarország öt országot is megelőz a listán. (portfolio.hu)

A szélenergia aránya 2005 óta megötszöröződött az uniós áramtermelésben, így már a negyedik legjelentősebb villamosenergia-forrásnak tekinthető a hagyományos hőerőművek (49 százalék), a nukleáris energia (26 százalék) és a vízenergia (12 százalék) mögött - derül ki az Eurostat adataiból.

A legmagasabb, 43 százalékos részarányt Dániában érte el a szélenergia a villamosenergia-termelésben, amelyet Litvánia (27 százalék), Írország (21 százalék), Portugális (20 százalék), Spanyolország (18 százalék) és az Egyesült Királyság (14 százalék) követett a sorban.

A listán Magyarország több országot is megelőz a szélenergia hasznosításában, dacára a szélturbinák telepítésére vonatkozó moratóriumnak. Ezzel együtt e téren mutatott teljesítménye nem nevezhető acélosnak. A sereghajtók, amelyeknél a szélenergia jelentéktelen szerepet töltött be az áramtermelésben: Franciaország, Finnország és Luxembourg (mind körülbelül 4 százalék), Lettország és Magyarország (mintegy 2 százalék), illetve Málta, Szlovénia, Szlovákia és a Cseh Köztársaság (mind 1 százalék alatti részaránnyal).

Az uniós statisztikai hivatal szerint a 2005-ös állapottal összehasonlítva szélenergia súlya minden EU-tagországban nőtt, a legnagyobb mértében Litvániában (0-ról 27 százalékra), Dániában (24 százalékponttalal), Portugáliában (17 százalékponttal), Írországban (16 százalékponttal) az Egyesült Királyságban (13 százalékponttal), valamint Spanyolországban és Németországban (egyaránt 11 százalékponttal).

Teljes cikk >>

Forrás: portfolio.hu

NRGENS