Takarékosság
Korán megnyílt a tüzelőpiacKorán megnyílt a tüzelőpiac

Az augusztusi nagy meleg ellenére korán élénkült a tüzelőpiac idén. Az előrelátóak abban reménykednek, hogy nagyobb választékból, olcsóbban tudják beszerezni a fűtőanyagot. (bama.hu)


 • Elemtelen elemlámpa, testmeleggel

  Ha napjaink kamaszai álmodozni kezdenek a „Nagy Őről”, a korosztály évezredes igényei mellett lassan ott lehet a „legyen feltaláló” feltétel. Ismét megismerkedhetünk egy vonzó külsejű ifjú hölggyel – a globalizáció korában a távolság nem akadály – aki egy elem nélküli, csupán a test melegével működő elemlámpát kínál világgazdasági hasznosításra. (Aiolus News)


 • Százmilliókat is érhet a megspórolt energia a vasútiparban

  Svájc és Németország élen jár az energiahatékonyságot szem előtt tartó közösségi közlekedés fejlesztése terén, de a MÁV-nál is egyre több fejlesztés fókuszál a hatékonyabb energiafelhasználásra. Magyarország nincs tetemes lemaradásban külföldhöz képest az energiahatékonyság terén. Előnyt jelent a Kandó Kálmány-hagyaték, azaz, hogy ipari áram felhasználásával működik a vasút, nincs szükség külön erőmű működtetésére. (hvg.hu)


 • Betiltották a villanykörtéketBetiltották a villanykörtéket2013 januárjától már negyvenes izzót sem lehet forgalomba hozni Magyarországon. Nagy kérdés ugyanakkor, milyen alternatívát jelentenek az energiatakarékos villanykörték, illetve, melyiknek a fényereje egyezik meg a hagyományos 100-as, 60-as, illetve 40-es fényforrások fényerejével. Az Európai Unió döntése értelmében szeptember elsejétől nem gyártanak már 40-es izzót sem az unió országaiban. Mint ismert, 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Most viszont végleg befellegzett a hagyományos villanykörtéknek. (penzcentrum.hu)
 • Energiát spórolnak a Telenor bázisállomásainEnergiát spórolnak a Telenor bázisállomásainSzeptembertől 308 bázisállomására telepít okosmérőket a Telenor. A fejlesztés eredményeként pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre az érintett állomások energiafogyasztásáról, így azonnal láthatóvá válik a bázisállomások áramigénye és kiszámítható a környezetre gyakorolt hatásuk. Az EU szabályozása szerint 2020-ig a villamos fogyasztók 80 százalékát el kell látni okosmérővel, amennyiben az alkalmazásuk ésszerű és költséghatékony. (computerworld.hu)
 • Diétára fogott adatközpontokDiétára fogott adatközpontokIpari és egyetemi kutató csapat új megoldást talált az ICT (Information and Communication Technology) szektor elektromos igényeinek csökkentésére, következésképpen káros kibocsátásuknak. (Aiolus News)
 • Energia-takarékoskodás fázisváltó anyagokkalEnergia-takarékoskodás fázisváltó anyagokkalEgy új anyaggal 40 %-al lehet csökkenteni az épületek energia fogyasztását. A madridi egyetem kutatói fejlesztették ki és szabadalmaztatták azokat a paneleket, amelyek raktározni tudják a meleget és stabilan tartani a szobákban a hőmérsékletet anélkül, hogy szükség lenne hűtő vagy fűtő készülékre. (Aiolus News)
 • Harc az energiavámpír ellenHarc az energiavámpír ellenA becslések szerint a készenléti állapotban tartott elektromos berendezések a háztartások villamos energia fogyasztásának közel tíz százalékát tehetik ki. Az egyre szaporodó készülékekkel együtt rohamos mértékben növekszik a villamos fogyasztás is, ami a standby állapotban, vagyis aktív használat nélkül 2020-ra akár 49 teraWattóra energiaigényt jelenthet. Ez az energiavámpír jelenség három fejlett európai ország egy teljes évi fogyasztásának megfelelő energiát szív fel értelmetlenül. Az IBM most olyan tranzisztor kifejlesztésén dolgozik, amely egyrészt az elszivárgó energiát spórolná meg, de ezzel együtt az elektronikus eszközök élettartamát is megtízszerezné.
NRGENS