Takarékosság2015 március 27

Szükséges az óraátállítás?

Szükséges az óraátállítás?

Vasárnap tér át Magyarország a nyári időszámításra. Éjjel kettő órakor háromra kell előre állítani az órákat. Ennek szükségességéről világszerte komoly viták vannak. Energiát spórolunk meg vele - ez a legtöbbször hallott érv az óraátállítás mellett. (inforadio.hu)

"Éves szinten mintegy 40 ezer háztartás felhasználásával egyenlő, amit meg tudunk így takarítani. Az őszi visszaálláskor egy picit többet fogyasztunk, de a kettő különbségét összevetve mindenképpen megtakarítást mutat, tehát összességében az becsülhető, hogy a nyári időszámítással villamosenergiát tudunk megtakarítani. Minden olyan fogyasztónál jelentkezik ez a fajta megtakarítás, kisebb-nagyobb mértékben, akik ezekben az időszakokban a villamosenergiát világításra használják.

Természetesen a lakosságnál is számít ez a különbség, de azokban az üzemekben, amelyek ezekben az órákban működnek, középületek díszkivilágításánál, bevásárlóközpontban, tehát minden olyan helyszínen, ahol a reggeli és az esti órákban szükség van világításra, illetve így éppen, hogy nincs, ebből adódik a megtakarítás" - mondta Hackl Mónika, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs vezetője.

Az InfoRádió által megkérdezett alváskutató szerint egészségügyi szempontból viszont indokolt lenne az óraátállítás eltörlése.

"Alvásmegvonásról van szó, hiszen egy órával kevesebbet alszunk, okozhat kellemetlenséget azoknak, akik több műszakban dolgoznak, vagy korábban kell ébredniük, mert hajnalban indítják a munkájukat, jobban megszenvedik, mint ősszel, amikor egy órával többet maradhatunk az ágyban. Az alvási apnoés okok, valamilyen fájdalmak miatt küzdőket szintén megzavarhatja. A kevesebb alvás alvásmegvonással, az pedig nappali kialvatlansággal, fáradtsággal, ingerlékenységgel jár" - magyarázta Szakács Zoltán, a Honvédkórház alvásdiagnosztikai centrumot működtető neurológiai osztályának főorvosa.

Teljes cikk >>

Forrás: inforadio.hu

NRGENS