Újrahasznosítás2012 január 14

A reciklálás sztárja, a parafa dugó

A reciklálás sztárja, a parafa dugó

Olaszországban kampány indult a parafa dugó reciklálására. Az Amorim Cork cég megtalálta a módját annak, hogyan lehet különböző közösségek bevonásával egy igazi hálózatot létrehozni, amelyben együttműködnek egymástól látszatra távol álló szektorok, mint az ökológia, a vállalkozások, a börtönök és a civil társadalom.A Etico-program célja megmenteni azoknak a dugóknak a millióit, amelyek az országban különben minden évben a hulladékgyűjtőbe kerülnek. (Aiolus News)

A gyűjtésben segítségül hívják a különböző jótékonysági szervezeteket, amelyek az éttermektől, bároktól, magánszemélyektől gyűjtik a dugókat. Kilójáért egy eurót kapnak. Több szervezet az így összegyült összegből segíti a rászorulókat, a beteg gyerekeket. Egy milanói szervezetnek az idén, például, sikerült összeszednie 6,3 tonnát.

A legügyesebb tartományok, mint Toszkána vagy Veneto csaknem elérik a 15 tonnát. Ez részben a régióban folytatott szőlőtermelésnek köszönhető.

A kampány célja elérni a 250 tonnát.
A reciklálási folyamatba bevonják a börtönöket is, amelyek a dugók megtisztítását vállalták. Erre a munkára azért van szükség, mert a dugók nagy része a papír vagy fémbevonattal és más hulladékkal, idegen anyaggal együtt kerül a gyűjtőbe. A munkáért tonnánként 150 eurót kapnak.
A dugót higiéniai okok miatt nem lehet eredeti céljára újra felhasználni, viszont új funkciót lehet adni neki. Lehet belőle cipőt készíteni, kalapot, pénztárcát, táskát... Granulátum formájában felhasználható arra is, hogy a folyókban gátat képezzen a szennyező anyagok előtt, vagy helyettesíteni lehet vele az olajból származó anyagokat a hajófenékben. Értékes művészeti alkotások is születhetnek belőle, mint, például a barcelonai Sagrada Familia padlózata.

A cikk a hirdetés után folytatódik

HirdetésLakásberendezés része is lehet, ilyet már mutattak be a tavaly áprilisban megtartott milanói Bútor Szalon alkalmával.

Forrás: Aiolus News


NRGENS