Üzemanyagcella
Megint feltalált valamit a Toyota?Megint feltalált valamit a Toyota?

Évtizedek óta prédikálják az autógyártók, bár hullámzó intenzitással, hogy a jövő üzemanyaga a hidrogén. Időről időre el is készítenek egy-két kísérleti autót, promózzák egy kicsit, autókáznak vele párezer kilométert, majd rájönnek, hogy nincs meg hozzá az infrastruktúra, ezért fölösleges erőltetni. Ezúttal a Toyota fut neki nagy lendülettel: 2015-re sorozatgyártást ígérnek. (totalcar.hu)


 • Minigömbbe zárt hidrogén

  A Cella Energy brit cég szerződést kötött a Floridában működő Kennedy Űrközponttal egy olyan tüzelőanyagcella megvalósítására, amelyet hidrogén minigömbök táplálnak. A NASA ezt akarja használni az űrhajókon lévő tüzelőanyagcellák táplálására. (Aiolus News)


 • Versenyben a Hyundai ix35 üzemanyag-cellás jármű

  A Hyundai harmadik generációs hidrogén üzemanyag-cellás járműve, az ix35 FCEV részt vett a Svédországban és Norvégiában megrendezett Zero Rally csekély károsanyag-kibocsátási versenyen, és ezzel igazolta, hogy valós körülmények között is megállja a helyét. (atv.hu)


 • Hidrogén-üzemanyagcellás hibridbuszok SvájcbanHidrogén-üzemanyagcellás hibridbuszok Svájcban2011 vége óta öt darab Mercedes-Benz Citaro FuellCell Hybrid autóbusz közlekedik az Aargau kantonbeli Brugg városában, a PostAuto színeiben. A PostAuto Schweiz AG az első svájci cég, amely hidrogén-üzemanyagcellás hibrid-Mercedeseket vásárolt a helyi közösségi közlekedés számára. (vezess.hu)
 • Hidrogén generátor a HondánálHidrogén generátor a HondánálA japán automobil gyár egy új, napelemes hidrogén generátor előállításával kísérletezik, amelyet a Honda FCX Clarity modelljének hajtóanyagának akkumulátorába szán. A gyár már 2008 óta folytat kísérleteket a 100 %-ban elektromos Clarity saját üzemanyagcellájával kapcsolatban. (Aiolus News)
 • Hidrogénes üzemanyagcella-rekord BelgiumbanHidrogénes üzemanyagcella-rekord BelgiumbanEgy Antwerpen melletti üzemben hozták létre a világ legnagyobb, 1 MW teljesítményű üzemanyagcelláját. A belga Solvay vegyipari nagyvállalat valósította meg a PEM (Proton Exchange Membrane) óriás üzemanyagcellát, felhasználva egy elektromos ellátó üzemben melléktermékként felhalmozott hidrogént. (Aiolus News)
 • Gyorsteszten a Toyota FCHV-adv – így autózhatunk olcsónGyorsteszten a Toyota FCHV-adv – így autózhatunk olcsónA hidrogénes, tüzelőanyag-cellás járművek legnagyobb hátránya, hogy rövid a hatótávjuk. Nem úgy a Toyota szériagyártásra kész vízzel működő autójának, amellyel akár 690 kilométert is megtehetünk tankolás nélkül. A jövő különleges Toyotáját a Michelin Challenge Bibendum 2011 rendezvényen vezethettük. Igazi, kompromisszummentes zöld autó a Toyota FCHV-adv, amely már a negyedik generációs tüzelőanyag-cellás fejlesztés a Toyotánál. Az FCHV rövidítés a Fuel Cell Hybrid Vehicle megnevezést takarja, az adv (advantage = előny) a továbbfejlesztett, kibővített hatótávolságú változatra utal. (hvg.hu) + (VIDEÓ!)
 • A Mercedes F-cell 125 napos világkörüli útjával ünnepelA Mercedes F-cell 125 napos világkörüli útjával ünnepelHárom darab hidrogén hajtóanyagot használó és azt tüzelőanyag-cellákban elektromos energiává alakító Mercedes kisautó indult világkörüli útra, hogy az automobil feltalálásának 125 éves jubileumát ünnepelje és egyben bemutassa és tesztelje az új technológiát. A Stuttgartból induló B –osztályos Mercedesek rajtját három F1-es pilóta, David Coulthard, Michael Schumacher és Nico Rosberg vezette le. A harmincezer kilométeres távon az autók károsanyag kibocsátás nélkül, mindössze vízgőzt eregetnek a kipufogón. Egy teletank hidrogénnel közel négyszáz kilométert képes gurulni a 100 kw-os elektromos motorral szerelt autó, amely 170 km/órás végsebességre is képes. Az újratöltés ideje sem hosszabb a hagyományos autókénál. A 14 országon át vezető harmincezer kilométeres távon több nagyvárost érintve mutatkozik be a hidrogénautó, majd visszatér Stuttgartba. (VIDEÓ!)
 • Svédcsavar a Volvo üzemanyagcellájában
 • Hidrogén a BMW-ben
 • 23 órás repülési rekord hidrogén hajtással
NRGENS