Üzemanyagcella2017 április 20

A Toyota villámgyorsan megelőzte a Tesla zöld kamionját

A Toyota villámgyorsan megelőzte a Tesla zöld kamionját

Nagyon úgy tűnik, hogy a közeljövőben szerencsére nemcsak a személyautók, hanem a hatalmas teherautók is egyre zöldebbek lesznek. És itt most nem a fényezés színére gondolunk. (hvg.hu)

Elon Musk, a Tesla tulajdonosa alig néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy az amerikai vállalat szeptemberben le fogja leplezni első elektromos kamionját. Erről a titokzatos újdonságról egyelőre szinte semmi konkrétumot nem lehet tudni, a Toyota viszont már most bemutatott egy nagyon is kézzel fogható és ugyancsak igen zöldnek ígérkező nyerges vontatót.

A keresztségben Project Portal nevet kapott hatalmas jármű meghajtásáról a Toyota Miraiban lévő hidrogén üzemanyagcella gondoskodik, melyből kettő került a fedélzetre, még pedig egy 12 kWh-s akkumulátorcsomag társaságában. Az ezekből származó energiát egy 680 lóerős és közel 1800 Nm nyomatékú elektromotor hasznosítja.

A Toyota zéró emissziós újdonságának össztömege elérheti a 36 tonnát, és egy feltöltéssel mintegy 320 kilométer tehető meg vele. Az üzemanyagcellás high-tech kamiont a Los Angeles-i kikötőben tervezik majd először használatba venni.

Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu

NRGENS