Víz2012 június 15

„ A négy kanton” energiája: a vízi energia

„ A négy kanton” energiája: a vízi energia

A svájci Szövetségi Energia Hivatal ( UFE) nyilvánosságra hozott egy tanulmányt a vízi energia fejlesztés potenciáljáról ,napjainktól 2050-ig.A vízi energia képezi a megújuló energia fő forrását, amellyel Svájc rendelkezik, s amely arra hivatott, hogy lényegesen járuljon hozzá Svájc energia ellátásához. (Aiolus News)

Megjegyzendő, hogy az UFE által publikált tanulmány, amelyben megbecsülik a vízi energia fejlesztésének lehetőségeit 2050-ig figyelembe veszi mind a jelenlegi jogi, gazdasági és társadalmi bázist, mind pedig egy olyan elképzelést, amelyben ennek az energiának a kihasználását optimalizálják. A tanulmány alapján egy ilyen forgatókönyv szerint a fejlesztési potenciál a jelenlegi feltételek között évi 1,5 TWh-nak megfelelő energiával termelhet többet Svájc számára a jelenleginél, és „ javított” körülmények között elérheti az évi 3,2 TWh-t, amennyiben az áramot fenntartható, és a természettel kompatibilis módon használják fel.

A hivatkozott 3,2 TWh nagyságának az elérésével kapcsolatban napvilágra került néhány elképzelés: új, nagy vízierőművek ( 0,77 és 1,43 TWh között), új kis centrálék (1,29 és 160 TWh között) a nagy erőművek átalakítása és kapacitásának növelése( 0,87 és 1,53 TWh között). Ezekhez adódna a vízvédelmi törvény, amely jelentős mintegy 1,40 TWh értékű vízfogyasztás csökkentést tartalmazna. Mindazonáltal a növekedés perspektíváinak határt szabnak az ökológiai, gazdasági és társadalmi korlátozások, amelyek egy olyan sűrűn lakott országban, mint Svájc, bizonytalanná teszik a becsléseket.

Kapcsolódó cikkek:

- Fejlesztik a vízi erőműveket Svédországban
- Kameruni óriás vízierőmű-beruházásra adott kölcsönt a Világbank
- A vízi energia a kulcsa a pakisztáni fejlődésnek

Forrás: Aiolus NewsNRGENS