Vízenergia
Le kellett állítani a tiszalöki vízerőművet a jég miattLe kellett állítani a tiszalöki vízerőművet a jég miatt

Az olvadás és a jégzajlás miatt leállították az áramtermelést a tiszalöki vízerőműben. A Tiszán jeges árhullám érkezett Tiszalök térségéhez, emiatt megszüntették a duzzasztást az erőműnél – közölte Bereczkei Sándor, az erőmű vezetője. (hvg.hu)


  • Megépülhet a világ első dagály-apály erőműve

    A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy támogatja a világ első apály-dagály áramtermelő vízi erőmű megépítését. A projekt az áramlatok által okozott napi tengerszint ingadozást kívánja kiaknázni áramtermelésre a walesi Swansea öbölben. (portfolio.hu)+(VIDEÓ!)


  • A vízerőhasznosítás támogatását hiányolják amerikai szakértők

    A vízenergia hasznosítás a zöld energiák egyik legizgalmasabb, mégis némiképp háttérbe szorított típusa - állítják amerikai elemzők. A vízerőművek ma is meghatározó részt képviselnek az Egyesült Államok ellátásában, a második legjelentősebb szelete ez a kibocsátásmentes forrásoknak, a nukleáris energia mögött. (energiainfo.hu)


  • Úgy nyernek a tengerből áramot a skótok, ahogy előttük soha senkiÚgy nyernek a tengerből áramot a skótok, ahogy előttük soha senkiA skóciai Shetland partjai mellett telepített árapály turbinákat kapcsoltak rá elektromos hálózatra, elsőként a világon, ami új korszakot nyithat meg az árapály energia hasznosításában. (portfolio.hu)
  • Vízerőművet építenének a legszárazabb sivatagbanVízerőművet építenének a legszárazabb sivatagbanA világ egyik legszárazabb helyének tartott Atacama-sivatagban építene 400 millió dollárért (116 milliárd forintért) vízerőművet egy chilei vállalat. (napi.hu)
  • Áramtermelő árapály-lagúna épül Wales-benÁramtermelő árapály-lagúna épül Wales-benWales partjainál, a Swansea-öböl közelében épül egy hatalmas energiatermelő lagúna. A beruházás másfél milliárd euróba kerül. A 9,5 kilométeres tengeri gát alján, a tengerfenék magasságában 16 kétirányú turbinát helyeznek el. (euronews.com)+(VIDEÓ!)
  • Piacra kész a mini vízerőműPiacra kész a mini vízerőműOlyan turbinacsaládot fejlesztett ki a Ganz EEG Kft., amelynek tagjai szabványos konténerbe építve könnyen telepíthetők és üzemeltethetők mini vízerőműként is. (vg.hu)
NRGENS