Zöld TV
Biogáz a közlekedésben ZalaegerszegenBiogáz a közlekedésben Zalaegerszegen

Biogáz meghajtású autóbuszt helyeztek üzembe Zalaegerszegen. A Zala Volán használtan vette a járművet - és az átlagnál is olcsóbban tankolhatja. A hajtóanyag ugyanis a Zalavíz Zrt. megépített biometán üzemében készül, a szennyvíztisztítás után megmaradt üledékből. (zegtv.hu) + (VIDEÓ!)


  • Hasznos megújuló napenergia

    A napból érkező energia hasznosításának két módja ismert, a passzív és az aktív energiatermelés. Az aktív energiatermelésnek egyik formája a napkollektoros, amely során a napenergiát hőenergiává alakítják. A hőenergia gyűjtése és tárolása főképp napkollektorral történik. A napkollektor elnyeli a napsugárzás energiáját, átalakítja hőenergiává, majd ezt átadja valamilyen hőhordozó közegnek. Az aktív energiatermelés másik formája a napelemes, amely segítségével a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítják. (OzoneNetwork.hu) + (VIDEÓ!)


  • A tíz legjobb zöld reklám

    A környezetvédelem szó hallatán a legtöbb embernek azonnal bűntudata támad, ami elég rossz indítás ahhoz, hogy utána hajlandóak legyünk megvenni a reklámozott zöld terméket vagy szolgáltatást. Szájbarágás vagy lelkizés helyett vannak más módszerek is a fogyasztók meghódítására. És tessék! (365.postr.hu) + (VIDEÓK!)


  • Megújuló energiák és az agráriumMegújuló energiák és az agráriumGlattfelder Béla, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője beszél azokról a lehetőségekről, amelyek az agrártermelők előtt állnak amiatt, hogy egyre több mezőgazdasági terméket használnak fel energiatermelési célokra is (biodiesel, biogáz, bioethanol, energianövények, biomassza). Glattfelder Béla egyébként a Megújuló Energia Platform és a Magyar Szolár Szövetség elnöke is. (euvideo.hu)
  • A zöld étterem titkaiA zöld étterem titkaiA Felelős Gasztrohős nevű blog csapata érdekes küldetésbe fogott. Olyan éttermeket, kávézókat keresnek fel, amelyek környezettudatos módszereket alkalmaznak mindennapi működésük során. A környezettudatos étterem számára alapvető feladat a szelektív hulladékgyűjtés, de van olyan hely is ahol az elektromos energia fogyasztását LED világítással biztosítják. (OzoneNetwork.hu) + (VIDEÓ!)
  • Túlélni a fejlődéstTúlélni a fejlődéstAz egyrészt fenséges, másrészt életveszélyes emberi haladás történetét mutatja be filmünk. Rámutatunk arra a halálos kockázatra, amit egy XXI. századi szoftver - szakértelmünk - futtatása jelent egy ősi hardveren - főemlősagyunkon -, amelynek ötvenezer éve nem jelent meg frissített verziója. A gazdag képanyag és a magukkal ragadó hangfelvételek segítségével utazásra indulunk, hogy elmélkedjünk fejlődésünkről a barlanglakó életmódtól a világűr felfedezéséig. Ronald Wright A fejlődés rövid története című sikerkönyvében, mely filmünk alapjául szolgált, bemutatja, hogyan pusztítja el újra és újra a civilizációkat "a fejlődés csapdája" - azzal, hogy a technológiákat az igények azonnali kielégítésére használja fel, és ezt a jövővel fizetteti meg. (HISTORY) + (VIDEÓ!)
  • Valóságos Kincsesbánya és az Energiacentrum.comValóságos Kincsesbánya és az Energiacentrum.comA Valóságos Kincsesbánya: hazánk felbecsülhetetlen kincsesbányája a lehetséges energiahordozóknak. (Nap, föld, víz, szél… végtelen a magyar energia!) Cél, hogy azt a felhalmozott tudást és az eredményeket, amelyeket szomszédjaink már évtizedek óta használnak és néhányan hazánkban is megvalósítottak közkinccsé, mindenki számára elérhetővé tegyük, 2009-ben így született meg a Valóságos Kincsesbánya (VKB) műsor és fórum ötlete. (valosagoskincsesbanya.eu) + (VIDEÓ!)
NRGENS