Zöld TV2014 április 14

Szélenergia

Szélenergia

Magyarország vajon hol tart a megújuló energiaforrások felhasználásában? A válasz azért is fontos, mert Magyarország egy olyan vállalást tett az Európai Uniós felé, hogy 2020-ra az éves összfogyasztás 14%-át megújuló energiaforrásokból fogja fedezni. (OzoneNetwork.hu)+(VIDEÓ!)

Az első lépésként az elektromos hálózatot fel kell készíteni arra, hogy a szélből nyert villamos áramot fogadni tudja. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Rátonyi Zoltán, az Infinite Energy Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hazánkban 5 éve meghatározott módon, 330 megawattra maximálták a szélgépek összteljesítményét, amelyet különösebb felkészítés nélkül vissza lehet juttatni a magyarországi elektromos hálózatba.

Hirdetés

Ez az érték a magyarországi összfogyasztás 1,7%-a. Ha az elektromos hálózat felkészítésre kerülne, akkor ennek a számnak a négy-ötszöröse is megvalósítható lenne. Magyarországon jelenleg 176 szélgenerátor üzemel.

Hogyan lesz a szélből elektromos áram? A szélturbina lapátjainak a forgási sebessége termeli az áramot. Érdekesség, hogy a Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. Európában, a legelső szélgenerátorokat a 70-es években, Mallorcán állították fel, a szélturbinák gyártása pedig 1979-ben, Dániában kezdődött.

A tengerparti országok - mint Dánia és Hollandia - lépéselőnyben vannak, mert több száz éve ugyanabból az irányból, nagyjából ugyanolyan erősséggel fúj a szél, így kiszámítható, hogy melyik területeken a legoptimálisabb a szélparkok felállítása, és hogy mennyi energiát képesek előállítani. Nem meglepő az a törekvésük, hogy eladásra is termeljenek áramot.

Hirdetés

Orkánerejű szél várható.. Előrelátó ajánlat a hazai szélerőműgyártótól

Forrás: OzoneNetwork.hu/Aiolus News

NRGENS