Zöldbefektetés2016 március 12

A befektetőknek megéri odafigyelni a zöld kötvényekre

A befektetőknek megéri odafigyelni a zöld kötvényekre

2035-ig 13.500 milliárd dollárt kell befektetni globálisan a megújuló energiaforrásokba a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint. (smartinvest.hu)

Ekkora pénzmennyiség csak a tőkepiacokon keresztül érhető el. 2015-ben globálisan 42 milliárd dollárnyi green bond került kibocsátásra. Napjaink egyik legismertebb vállalata, az Apple – amerikai viszonylatban – rekordértékű, 1,5 milliárd dolláros zöld kötvény értéktőzsdére bocsátásával járult hozzá a megújulóenergetikába történő befektetések sikerességéhez, ám kétszámjegyű hozammal kalkulálhatnak a kisbefektetői oldalról érdekelt magánszemélyek is.

A 2015-ös párizsi klímacsúcs értelmében csökkenteni kell az átlaghőmérséklet-emelkedést. A világ a fosszilis energiahordozók utáni korszakra fenntarthatósági programokkal és rekordméretű szél- és napenergiaparkokkal reagált. A megújulóenergetikai technológiák kiaknázásának költségei az elmúlt években 60 és 82 százalékkal csökkentek. A létesítési díjak folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, az uniós és egyéb támogatások pedig még több befektetőt vonzanak a szektorba.

A zöld értékpapírok kibocsátása nagyban hozzájárul a nagyobb tőkeáramláshoz, nem mellékesen pedig oroszlánrészt vállal a világgazdaság környezettudatos gondolkodásmódjának építésében és fenntartható fejlődésre való nevelésben. A különböző támogatásoknak és adójóváírásoknak köszönhetően megnövekedett az érdeklődés a megújulók alkalmazása iránt. Nem csupán a felhasználásban hozhat hasznot, akár kétszámjegyű hozammal is számolhat, aki a tőzsdén fekteti be vagyonát a zöld kötvényekbe.

A Green Bonds, azaz a Zöld Kötvények iránti kereslet fokozatosan növekszik. A zöld kötvények a teljes kötvénypiacnak korábban elenyésző részét képezték, azonban mára a kis- és nagyvállalatok mellett a befektetők körében is egyre népszerűbb kötvényforma. Az ilyen értékpapírok alapvetően hasonlítanak az állandó jövedelmet kínáló kötvényekhez, azzal a kivétellel, hogy a befektetések összege a fenntartható fejlődés érdekében megújulóenergetikai projektekbe kerül befektetésre.

A zöld kötvények alapjaiban nem különböznek bármely egyéb kötvénytől. A befektetőkre nézve egyáltalán nem jelentenek veszélyt a kötvények által finanszírozott projektek esetén fellépő kockázatok. A befektetések megtérülésének egyik elemét a globális felmelegedés gazdasági veszélyeinek megközelítése közvetíti, ugyanis a Világbank segítségükre van a zöld projektekkel kapcsolatban. Szintén előny, hogy a zöld beruházások kedvező hatással vannak a befektetők arculatára, ugyanis a Világbank nyilvánosságra hozza azoknak a befektetőknek – legyen az magán-, vagy vállalati beruházás – nevét, akik zöld projektekbe fektetik pénzüket.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS