Zöldbefektetés2016 július 08

Kína egyik legnagyobb bankja három régióban bocsát ki zöld kötvényeket

Kína egyik legnagyobb bankja három régióban bocsát ki zöld kötvényeket

Folytatódik a globális zöldkötvény-kibocsátási hullám. A pekingi székhelyű Bank of China (BOC) 3 milliárd dollár értékben bocsájt ki zöld kötvényeket különböző pénznemekben. A BOC egyike a Kínai Népköztársaság négy nagy állami tulajdonú kereskedelmi bankjának. A bank Kínán kívül Európában és az Egyesült Államokban fogja értékesíteni zöld kötvényeit.(smartinvest.hu)

A kibocsátásból származó bevételeket a bank új megújuló-energetikai létesítésekre, a zöld közlekedés fejlesztésére és fenntartható vízgazdálkodási projektekre fordítja majd.

A Bank of China hétfőn jelentette be, hogy külföldi piacokon is értékesíteni fogja zöld kötvényeit. Az állami tulajdonban lévő Bank of China összesen 3 milliárd dollár értékben tervez zöld kötvényeket kibocsátani. A kibocsátás 2,25 milliárd dollárnyi-, 500 millió eurónyi- és 1,5 milliárd jüannyi zöld kötvényt jelent. A kibocsátásokért felelős bankok Pekingben, New Yorkban és Luxembourgban találhatóak.

A nemzetközi szakértők közel 70 milliárd dollárra becsülték az év végéig a zöld kötvények kibocsátásának mértékét globális viszonylatban. Ez a pénzmennyiség 60 százalékos növekedést mutatna a 2015-ös kibocsátásokhoz képest. 2016 első negyedévében összesen 16,9 milliárd dollárnyi kibocsátás történt.

Kína megújuló-energetikai törekvéseit mutatta a 2015-ös évben befektetett tőke mennyisége, ami elérte a 101,2 milliárd dollárt. Kelet-Ázsia legnagyobb országa 2016 első negyedévében nem mutatott akkora piaci aktivitást, mint az előző időszakokban, azonban a pillanatnyi megtorpanást ismét beruházási hullám követte.

A Bank of China a kibocsátásból befolyó tőkét megújuló-energetikai létesítésekre, fenntartható vízgazdálkodási projektekre és a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentésére fordítaná. Kína a zöld közlekedés fejlesztéséért 2015-ben 450 ezer elektromos autó értékesítésével járult hozzá, ami a Nemzetközi Energiaszövetség adatai szerint 1,5 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az országban. A zöld kötvénykibocsátások sikeréhez hozzájárul, hogy a befolyt összeget a virágzó megújulóenergetika iparának fejlesztésére költik a kibocsátó vállalatok, emellett a nagyvállalatok és bankok mellett a kis- és középvállalkozók, és magánemberek is profitálhatnak a zöld kötvények és részvények piacra kerülésével.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS