Zöldbefektetés2016 szeptember 28

Külön tőzsdét hoznak létre a zöld-kötvényeknek Luxemburgban

Külön tőzsdét hoznak létre a zöld-kötvényeknek Luxemburgban

A Luxemburgi Értéktőzsde szeptember 27-én jelentette be, hogy külön értéktőzsdét hozott létre a megújulóenergetikával foglalkozó energetikai vállalatok által kibocsátott zöld-értékpapírok számára. (smartinvest.hu)

A világon egyedülálló tőzsde a Luxembourg Green Exchange (LGX) nevet viseli. Első körben 114 már korábban kibocsátott zöld- részvényt és kötvényt listáztak a LGX-en.

A Luxembourg Green Exchange-en bejegyzett kötvények száz százalékban olyan értékpapírok, amelyek kizárólag megújulóenergetikai projekteket támogatnak majd a tőkebevonást követően. A Luxemburgi Értéktőzsde képviselői elmondták, hogy ezzel a lépéssel egy úgy szintre szeretnék emelni az egyre népszerűbb zöld-értékpapírokat, megkönnyítve a kereskedést.

Globálisan hatalmas potenciált látnak a zöld-értékpapírokban, ugyanis az energiaipar átalakulása a megújuló energiaforrásokat kiaknázó iparág, a megújulóenergetika sikerét hozta. A zöld energiát termelő erőművi egységek száma nagymértékben nőtt az ilyen jellegű kötvénykibocsátások óta. A 2016-os év során eddig 45,7 milliárd dollárnyi zöld-kötvényt bocsátottak ki világszerte. Az ilyen jellegű kötvénykibocsátások sikerének alapja, hogy a 2015-ös év során összesen 329 milliárd dollárnyi tőke érkezett az iparágba, így az energetikai vállalatok működése igazán sikeresnek mondható. A tőkebevonások révén tovább növelik zöld-erőművi portfóliójukat.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS