Zöldbefektetés2017 február 16

Lendületben az európai zöldkötvénypiac

Lendületben az európai zöldkötvénypiac

Jó hír a környezettudatos befektetések követőinek: a zöld kötvények térnyerése tovább folytatódik, a svéd SEB bankcsoport ugyanis beszállt a zöldenergia befektetésekbe. Történetük során először bocsátottak ki saját zöld kötvényeket 500 millió euró (532 millió dollár) értékben, amivel alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési projekteket terveznek finanszírozni. (smartinvest.hu)

A green bond, vagyis a zöld kötvény egy speciális pénzügyi eszköz, amely a fenntarthatóságot elősegítő beruházási projektek számára teremt forrást. Az Európai Befektetési Bank először 2007-ben bocsátotta ki az úgynevezett környezettudatos kötvényeit. És bár a zöld kötvények még mindig niche-nek számítanak, tíz év alatt nagy előrelépés történt. A zöld kötvények piaca ugyanis a Moody’s hitelminősítő szerint 2016-ban már 93 ezer milliárd dollár volt, és a következő években is várható növekedés. 2017-re nézve például az is elképzelhető, hogy megkétszereződik a piac, a hitelminősítő szerint.

A SEB kibocsátásából bevont forrást zöld hitelre fordítják, amelyet először nagyvállalatoknak, intézményeknek, önkormányzatoknak, megyei tanácsoknak és lakásszövetkezeteknek kínálnak fel –  olvasható a svéd bank közleményéből.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS