Zöldbefektetés2016 március 19

Nagy szerepe van a privát tőkének a megújulóenergetikában

Nagy szerepe van a privát tőkének a megújulóenergetikában

Minél több privát tőke áramlik a megújulóenergetikába, annál olcsóbb lesz a szél- és napenergiát felhasználó rendszerek létesítési költsége – állítják a szakértők. (smartinvest.hu)

A brit szakértők szerint a szélenergia mellett a napenergiaparkok létesítése is szükségszerű, ám a kivitelezés nem közvetlenül kormányzati támogatásból történne, hanem igyekeznek a lakosságot ösztönözni a befektetésekre; ezáltal csökkenthetik saját áramfogyasztásuk költségét, ha pedig befektetői oldalról támogatják a megújulóenergetikát, akár kétszámjegyű hozamra is szert tehetnek. Hazánkban kedvező a helyzet más régiókhoz képest: a kamatszintek csökkenése és a különböző uniós és kormányzati támogatások hozzájárulnak a rendszerek telepítési ütemének növekedéséhez.

Nemzetközi viszonylatban jelenleg a fosszilis erőforrások kinyerésére fordított szubvenciók mértéke meghaladja a megújulóenergetikát érintő támogatásokat. Az eset kapcsán, jó példaként szolgálhat a brit modellszámítás, ami miszerint a privát tőke megújulókba való áramlása még olcsóbbá teheti az a zöld energiát használó ipari parkok létesítési költségeit, amelyek az üzembe helyezés után már rövidtávon is hasznot ígérnek.

Az olajipar lejtmenete a fosszilis energiahordozókra épülő ipar támogatására kényszeríti azokat a nemzeteket, amelyek még erősen függenek a szén- és gáz alapú energiatermeléstől. A Green Alliance brit szervezet vezetője, Dustin Benton szerint ezen állami törekvéseknek – globális szinten – fordítottan kellene működniük, ugyanis a fosszilis energetika erőltetett szubvencionálásával a zöld energiára való áttérést hátráltatják, annak ellenére, hogy az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást és az ebből fakadó átlaghőmérséklet-emelkedés mérséklését a párizsi klímacsúcson kötött megállapodás értelmében mind a 192 résztvevő országnak támogatnia kell.

A napenergia előállítása egyre alacsonyabb költségekkel jár. A napelemparkok létesítési költsége a technológia fejlődésével fokozatosan csökken, így a fogyasztók számára versenyképes a hagyományos erőművi termeléssel. Az energia tárolására szolgáló akkumulátorok kapacitásának fejlődése új fejezetet nyit a megújuló energiaforrások történetében. A szélenergia létesítési költségei szintén csökkenést mutattak az elmúlt öt évben, s ez a tendencia folytatódik.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS