Zöldbefektetés2016 június 21

Túljegyzés a dán megújulóenergetikai vállalat IPO-ja során

Túljegyzés a dán megújulóenergetikai vállalat IPO-ja során

A dán energetikai cég, a Dong Energy, a vállalat részvénykibocsátásának jegyzési időszakában 1,6 millió dolláros túljegyzés történt, derült ki a szélenergia iparában kiemelkedően teljesítő vállalat Morgan Stanleynek adott tájékoztatásából. (smartinvest.hu)

Áprilisban a dán Sydbank a kibocsátás sikerét jósolta, a megújulóenergetika iparára építő Dong Energy nagy bevételt hozó időszaka után. A vállalat EBITDA-ja 41 százalékkal nőtt 2016 első negyedévében, az azt megelőző év első negyedévéhez képest. Az iparág fejlődését nézve a szakértők szerint nem kizárt, hogy az európai zöld kötvény- és részvény kibocsátások hasonlóan sikeresen teljesíthetnek a jövőben.

A dán Dong Energy, amely a globális offshore-szélerőmű kapacitás 26 százalékával rendelkezik, június 9-én kezdte meg a kereskedést a NASDAQ-on (Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszere). A kibocsátást szervező cég májusban 98,2 milliárd Dán koronára (1,5 milliárd dollár) becsülte a Dong Energy értékét, az ebből meghatározott végeleges kibocsátási ár pedig 35,93 dollár lett részvényenként. A jegyzési időszak kifejezetten jól sikerült a megújulók iparában kiemelkedő vállalatnak, 1,6 millió dolláros túljegyzés történt. A kibocsátás után a vállalat bevétele jelenleg 3,06 milliárd dollárnál tart.

Nem véletlen a dán Dong Energy kibocsátásának sikere a jegyzési időszakban, hiszen a vállalat 49 százalékos profitnövekedéssel zárt 2016 első negyedévében. Dánia legnagyobb pénzügyi szervezete, a Sydbank, áprilisban a Dong Energy IPO-jának sikerét jósolta az energetikai vállalat sikeres időszakát követően. A cég 2015-ös első negyedévének statisztikája 596,5 millió dollárnyi bevételt mutatott, 2016 első negyedévében pedig 874 millió dolláros profitot; ami azt mutatja, hogy az energetikai vállalat nem csupán időszakosan teljesít jól, hanem fejlődése folyamatos. Európában nem egyedülálló a dán energetikai cég működésének sikere az elmúlt időszakot figyelembe véve.

Hazánkban a megújulóenergetika ipara jelenleg a 2017-ben bevezetésre kerülő METÁR-tól várja a fellendülést, azonban a sikeresen működő vállalatok 2015-ben és 2016 első negyedévében, a támogatási program hiányában is képesek voltak nagyarányú bevételnövekedést produkálni. A jelenlegi fejlesztési igényeket látva elmondhatjuk, hogy a globális energetikaipar fokozatos átalakulása a szektor fejlődését megkönnyítő támogatások segítségével mehet végbe. A megújulók iparát érintő értékpapír kibocsátásokból a vállalatok mellett a kisbefektetők és magánszemélyek is profitálhatnak; a hazai vállalatok sikeres működését nézve pedig akár Magyarországon is számolhatunk a megújulóenergetikai cégek tőzsdére lépésével.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS