Zöldbefektetés2016 március 09

Ez várható az energetika jövőjét illetően

Ez várható az energetika jövőjét illetően

Nagy változást hozott a világ energiaiparába a 2015-ös párizsi klímacsúcs. A világ nagy volumenű beruházásokkal reagált a klímaegyezményre. Az olajban gazdag országok felkészülnek a fosszilis energiahordozók utáni korszakra, a támogatások pedig folyamatosan áramlanak a megújulóenergetikába. (smartinvest.hu)

A szegmensbe áramló pénz kedvez a zöld energiát érintő részvényeknek, ezáltal akár a kisbefektetők is – biztos hozam mellett – részesei lehetnek az energiaipar fokozatos átalakulásának.

2015 tavaszára az olajárak a felére estek alig egy év leforgása alatt. A fosszilis energetikával foglalkozó vállalatok bíztak a javulásban, azonban a tendencia folytatódott. A tavalyi árakhoz képest ismét felére esett az olaj hordónkénti ára, emellett a kereslet sem mutatott növekedést, ami kedvezőtlen hatással bírt a termelő beruházásokra

A 2015-ös párizsi  klímacsúcson 195 ország egyezett meg az első egyetemes klímamegállapodásról, amely szerint ebben az évszázadban 2 Celsius fok alatt tartják az átlaghőmérséklet-emelkedést. A fejlett államok vállalták, hogy 2020-ig évente összesen 100 milliárd dolláros támogatást bocsájtanak a fejlődő államok részére, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra- és a megújulóenergetikára való átállásra. A fosszilis energiahordozók fokozatos kivonása miatt a zöld energiáé és energiahatékonyságé lett a főszerep.

A világ nagy volumenű beruházásokkal és intézkedésekkel reagált a klímaegyezményre. Az Egyesült Arab Emirátusokban fenntarthatósági programot készítenek a fosszilis energiahordozók utáni korszakra, rekordméretű napenergiaparkok épülnek világszerte, az Egyesült Királyság pedig tíz éven belül bezárja összes szénerőművét.

Kockázatokat rejtett magában az a megoldás, amikor egy nemzet csakis egy energetikai szegmensre fókuszált. Japán energiaellátását nagyban befolyásolta a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset. A szigetország példájából kiindulva a nemzetek első lépésként igyekeznek saját energiaiparukat több lábra helyezni, másrészt a megbízható energiaforrások irányába mozdulnak, ami még nagyobb teret nyújt a megújuló energiaforrások használatának.

A megújulóenergetikai technológiák fejlődésével – amelyhez nagyban hozzájárult az elektrotechnikai óriások piaci jelenléte – a szél- és napenergia kiaknázásának költségei az elmúlt években 60 és 82 százalékkal csökkentek. A létesítési díjak a jövőben is folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, az uniós és egyéb támogatások pedig még több befektetőt vonzanak a szektorba. A zöld energiát érintő beruházások évről-évre növekednek, a tavalyi évben pedig elérték a 329 milliárd dollárt globálisan. A részvénykibocsátások következtében a kisbefektetők is megtalálhatják azokat a felületeket, ahol gazdasági megtérülés mellett támogathatják akár kisebb összegű invesztícióval is a megújuló energiaforrások terjedését.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS