Zöldenergia
Itt az ingyen áram, jöhetnek az áramszünetekItt az ingyen áram, jöhetnek az áramszünetek

Olyasmi történt idén nyáron a német árampiacon, ami néhány éve elképzelhetetlen volt: az elektromos energia ára megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát. (napi.hu)


  • Átadták a megújuló energia-alapú rendszert

    A most induló fűtési szezonban használatba is vehetik azt a fűtési rendszert Törökszentmiklóson, melyet kedden délelőtt ünnepélyesen átadtak. A termálvíz komplex hasznosítása projekten belül a pályázat benyújtásakor önkormányzati fenntartásban lévő intézmények megújuló energia-alapú fűtési rendszerének kiépítése fogalmazódott meg célként. (szoljon.hu)


  • Szél- és napenergia a mezőgazdaságban

    Az EU a szélerőműveknek köszönhetően 100 GW-nyi energiatermelést ért el, ami 57 millió háztartás energiafogyasztásával vagy 30 atomerőmű termelésével egyenértékű. Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) rámutatott arra, hogy az első 20 év alatt 10 GW-nyi áramot tápláltak a villanyhálózatba, s az utóbbi 13 év során sikerült 90 GW-t termelni. (agroinform.com)


  • NFM: jó az irány a megújuló energia felhasználásában NFM: jó az irány a megújuló energia felhasználásában A zöldgazdaság fejlesztésért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarország jó irányban halad a megújuló energia felhasználásában: 2020-ra a megújuló energia részaránya a teljes energiafelhasználáson belül elérheti a 14,65 százalékot, az Európai Unió felé tett vállalásnak megfelelően. (hirado.hu)
  • Harmadszor győzött a tiszta energiaHarmadszor győzött a tiszta energiaKilenc kategóriában, több mint 50 alternatív hajtású, környezetbarát jármű versenyzett az MVM Energia Futamon Budapest szívében, a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ezzel a különleges rendezvénnyel idén immáron harmadszorra hívta fel a közönség figyelmét az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli energiatermelés és felhasználás fontosságára. A kizárólag Zöldáramot használó III. MVM Energia Futamon napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok fejlesztői mellett hírességek is rajthoz álltak, hogy bemutassák a hazai zöld innovációkat, fenntartható közlekedési lehetőségeket. (noguchi.hu)+(VIDEÓ!)
  • A németek olcsó árammal árasztanak el minket isA németek olcsó árammal árasztanak el minket isAz elmúlt hónap áremelkedése ellenére sem várnak tartós növekedést a villamos energia árában az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nemzetközi trendeket elemző szakértői, sőt hosszabb távon az árak további mérséklődésére is számítani lehet. Az árakat az olcsó szén, a szén-dioxid kvóták mélyponton lévő ára, valamint az európai zöldenergia-dömping tartja alacsonyan. A vállalkozásoknak emiatt az idén is érdemes lesz megversenyeztetni jövő évi árambeszerzésüket, hiszen minimum 3-5 százalékos árcsökkenésre számíthatnak. (privatbankar.hu)
  • Beelőznek a megújulók az energiapiaconBeelőznek a megújulók az energiapiaconJó hír a zöld energiaforrások iránt elkötelezetteknek: nem kell már sokat várni arra, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítására épülő erőművek beelőzzék a gázerőműveket. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) középtávú prognózisa szerint a víz-, szél- és naperőművek 2016-ban együttesen már több villamos energiát fognak termelni, mint a nemrég még első számú sztárként kezelt gázerőművek. (azaramara.blog.hu)
NRGENS