Zöldenergia
Búcsú az akkumulátoroktól?Búcsú az akkumulátoroktól?

A naptól nyerhető potenciális energia egy napfényes nyári napon korlátlannak tűnhet, de igazán akkor hasznos, ha a belőle termelt elektromosságot vagy felhasználják vagy pedig tárolják. Éppen ezért a nagy napelemes létesítmények mögött rendszerint hasonlóan nagy energiatároló eszközök húzódnak meg. Az egyszerűsítés és az energia-memorizálás méreteinek csökkentése jegyében a madisoni Wisconsin állami egyetem villamosmérnökei egy olyan forradalmi napelem modult hoztak létre, amely képes egyszerre áramot termelni a napfényből és azt tárolni is. (Aiolus News)


  • Nagy megújuló energetikai beruházások Chilében

    Chile nagyszabású beruházásokat hajt végre a légszennyezések csökkentése érdekében a megújuló energiák terén. A következő években 600 MW összteljesítményű tiszta energiát termelő létesítmények telepítését tervezik a dél-amerikai országban. A nagy beruházó az írországi központú Mainstream Renewable Power, amely az Actis-szal karöltve másfél milliárd dolláros költségvetéssel 450 MW-nyi szélerőművet, és 150 MW-os napenergia-kapacitást hoz létre Chilében 2016-ig. (Aiolus News)


  • A WWF nagyszabású beruházásokat vár a megújuló energiák terén

    „A következő négy évben használt energiarendszerek nemzedékekre meghatározzák a klímaváltozás szintjét és veszélyességét” – figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap (WWF) abban a nemzetközi kampányban, amelynek célja, hogy felszólítja a világ kormányait: nagyszabású beruházásokra van szükség a megújuló energiák terén. (Aiolus News)


  • Saft-akkumulátorok szélenergia-tárolásáraSaft-akkumulátorok szélenergia-tárolásáraAz ipari akkumulátorokat gyártó Saft céget választotta ki a francia állami áramszolgáltató vállalat (ERDF) és több más partner a VENTEEA szélenergia-program megvalósításához. A tervet támogatja a francia környezetvédelmi és energiügyi-hivatal (ADEME) a jövő beruházásainak intelligens elektromos hálózatairól szóló program keretében, és célja, hogy teszteljék azokat az újító jellegű berendezéseket és eszközöket, amelyeket a falvak elektromos elosztó hálózatának szánnak, mindenekelőtt ott, ahol a közelben megújuló energia-termelés folyik. (Aiolus News)
  • Svéd széllel finn adatbankját táplálja a GoogleSvéd széllel finn adatbankját táplálja a GoogleElső ízben kötött Európában megújuló energiáról szóló szerződést a Google. A Mountain View-i óriáscég a svéd O2 céggel kötött megállapodás értelmében a svéd Lappföldön, Maevaarában lévő 72 MW-os szélpark által termelt energiával táplálja finnországi adatbankját. A Google 10 évre vásárolta meg a svéd szélpark által termelt összes energiát. Az internet megacégének ez már a negyedik olyan üzlete, amely zöldenergia megvásárlásáról szól. (Aiolus News)
  • A jövő energiájaA jövő energiájaTízezer négyzetméternyi tárhely egyetlen gramm porban, gáz nélküli hűtő és légkondi, átlátszó napelem. Ez az energiatakarékos jövő. Nemcsak a növekvő népesség, hanem folyamatosan bővülő igényeink miatt is egyre több és több energiára van szükségünk. Véges készleteink csak ideig-óráig tudják biztosítani a többlettermelést, ezért a kutatók figyelme egyre inkább a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság növelése felé fordul. A jövő a szél- és a napenergiáé, valamint az alacsony energiafogyasztású gépeké. (hir24.hu)
  • Nagy a várakozás az Eolica és a Solar Argentina 2013 előttNagy a várakozás az Eolica és a Solar Argentina 2013 előttBuenos Aires ad otthon az idén július 10 és 12 között két nagy, a megújuló energiákkal kapcsolatos kiállításnak és vásárnak, az Eolica Argentinának és a Solar Argentinának. A szél- és a napenergia-ipar e két mustrájának jelentőségét többek között az adja, hogy a dél-amerikai ország rohamléptekkel halad előre mindkét szektorban. (Aiolus News)
NRGENS