Zöldenergia
Izrael energetikai forradalom felé tart?Izrael energetikai forradalom felé tart?

A Greenpeace legújabb jelentése szerint Izrael valóságos energetikai forradalomra készül. Egy olyan forgatókönyvet képzelnek el az ország jövendő energia-piacáról, amelyen a megújuló energiáké a főszerep, eltörlik a fosszilis tüzelő anyagoknak nyújtott ösztönzőket és drasztikusan csökkentik az energia-fogyasztást. (Aiolus News)


  • Nagy megújulás várható a megújulók terén 2030-ig

    Nagyarányú növekedés várható a megújuló energiahordozók felhasználásában 2030-ig, elsősorban költségeik versenyképességének javulásának köszönhetően. A következő évtized végéig az alternatív energiák aránya elérheti a 69-74 %-ot is a globális új kapacitásban. Az előrejelzés a Bloomberg New Energy Finance-tól származik, amely a megújuló energiákba való beruházások növekedését jósolja. (Aiolus News)


  • Német ösztönzők napenergia-tárolásra

    Újabb lépést tett Németország az energetikai átmenet útján: a szövetségi kormány új ösztönző rendszert vezetett be, hogy segítse a napenergia-gyűjtő akkumulátorok terjedését. Ez a pénzügyi támogatás, amely nem haladhatja meg az akkumulátorok összköltségének 30%-át, május 1-én lép életbe, és minden kW működő napelem után 660 eurót jelent, egészen 30 kW-ig. (Aiolus News)


  • Zöld energiák a MaghrebbenZöld energiák a MaghrebbenSzahara kapuinál, Marokkó déli részén fekvő Quarzazate város arra készül, hogy a világ napenergia térképén fáklyavivő legyen. Február végén kezdődött el a legnagyobb naphőerőmű építése (125 MW kapacitással), amelyet 2014 júniusában kívánnak üzembe helyezni. Hamarosan elkezdődik az építkezés második fázisa, amelynek során 500 MW-re emelik a teljesítményt. (Aiolus News)
  • Az Intel a legnagyobb fogyasztója a zöld energiánakAz Intel a legnagyobb fogyasztója a zöld energiánakBár az Egyesült Államokban már számos olyan vállalat van, amelyik áramszükségletét 100 százalékban zöld energiából fedezi, és több olyan, amelyik ez utóbbi energiából nyert áramból már saját szükségletei feletti mennyiségben is rendelkezik, jó ideig nem fogják első helyéről letaszítani az Intel céget. Az információtechnológiai óriásvállalat ugyanis utcahosszal vezeti az egy év alatt kWh-ban felhasznált zöld energia mennyisége alapján nemrég felállított rangsort. (tisztajovo.hu)
  • Piszkos forrásból tiszta energiaPiszkos forrásból tiszta energiaTöbb mint 1,3 milliárd eurót ér az a vagyon, amelytől egy olasz bírósági ítélet alapján „megszabadították” Vito Nicastrit. A Szicíliában a szél királyaként emlegetett üzletember maffiakapcsolatai révén nem kis tekintélyre tett szert. Nicastri immár három éve zár alá vett vagyonáról – amely a legtisztább energiaforrások hasznosításából, szélerőművek és napkollektorok működtetéséből gyarapodott az évek során – a napokban jogerős ítélet mondta ki, hogy piszkos forrásból származik. (nol.hu)
  • Egyre zöldebbek a DB mozdonyaiEgyre zöldebbek a DB mozdonyaiEgy új megállapodásnak köszönhetően a Deutsche Bahn (DB) mozdonyai által felhasznált villamos energiának már a 24 százaléka származik megújuló forrásból. A Deutsche Bahn energiaszolgáltatójának hálózatára már 48 szélturbina által előállított villamos energia érkezik. Ezeknek köszönhetően évi 82 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásnak lehet elejét venni, a vasúti társaság áramellátásában pedig 2,2 százalékkal 24 százalékra nőtt a zöldenergia aránya. (vg.hu)
NRGENS