Zöldenergia
A megújulók előmozdításának európaibb módját keresikA megújulók előmozdításának európaibb módját keresik

Az Európai Parlamentben azt szeretnék, ha egységesebb lenne az EU tagországainak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos politikája. A parlament illetékes bizottsága jelentést adott ki, amiben „integráltabb megközelítést” javasol a nevezett energiaforrásokkal kapcsolatban. (tisztajovo.hu)


  • Unokáinknak lesz rossz az elpancsolt olaj

    Iszonyú összegbe kerül majd utódainknak az, hogy ma nem használunk megújuló energiaforrást a kőolaj, a szén és a földgáz helyett, amelyek így aztán nemhogy energiahordozóként, de más célú alapanyagként sem lesznek elérhetők a jövőben. A számítás megmutatja a zöldenergia valós jelentőségét. (origo.hu)


  • Óriási megtakarítás várható – Németországban

    Németország jelenleg évente 8 milliárd eurót, teljes energia-importkiadásának mintegy 10 százalékét takarítja meg azzal, hogy energiaváltást (megújulókra) valósított meg. A teljes megtakarítási összeg a jelenlegi tendenciák alapján 2040-re meghaladhatja az 1000 milliárd eurót is – idézett egy német parlamenti beszámolót a cleantechnica.com portál. Ha csupán az évi 8 milliárdos megtakarítás maradna, akkor az önmagában 216 milliárd eurós importkiadás alól mentesítené Németországot. (tisztajovo.hu)


  • Dániában tilos 2013-tól gázzal fűteni az újépítésű ingatlanokbanDániában tilos 2013-tól gázzal fűteni az újépítésű ingatlanokbanDániában 2013 elejétől nem engedélyezett az újépítésű ingatlanokba olaj- illetve gázfűtést telepíteni. 2016-tól a meglévő ingatlanok tulajdonosainak sem szabad új olaj és gázkazánt beépíteni, folyamatosan más fűtési módra kell átállniuk. Ehhez az állam támogatást nyújt. A cél, hogy teljesen beszüntessék a gáz és olaj alapú fűtési rendszereket. Csak elektromos árammal vagy hőszivattyúval üzemeltethető fűtési rendszereket engedélyeznek a jövőben. (passzivhaz-magazin.hu)
  • Kifejezettebbé válnak a megújuló energiaforrásokKifejezettebbé válnak a megújuló energiaforrásokA következő hét évben Szerbiában megújuló energiaforrásokból 1092 megawatt kapacitású áramtermelést kellene megvalósítani – olvasható a megújuló energiaforrásokról szóló nemzeti akcióterv tervezetében. Az energiaügyi minisztérium már korábban tudatta, hogy ehhez nagyjából 2 milliárd eurós beruházásra lesz szükség. (magyarszo.com)
  • Kilábalás a válságból megújulókkalKilábalás a válságból megújulókkalA WWF kiadta az EU dekarbonizációs folyamatát támogató jelentését „Putting the EU on Track for 100% Renewable Energy” címen. A dokumentum arról szól, hogy 2030-ra Európának hol kellene tartania ahhoz, hogy 2050-re megvalósulhasson a 100%-ban megújuló energiaforrásokon alapuló gazdaság. (greenfo.hu)
  • Kezd túl sok lenni a német napenergiábólKezd túl sok lenni a német napenergiábólLenyomta az árakat a szél-, a nap- és a biomassza-energia a német áramtőzsdén, ahol a nagybani fogyasztók vásárolnak. Az árcsökkenés viszont nem feltétlenül jelenik meg a fogyasztók számláin. A villanyáram nagybani ára utoljára nyolc éve volt ilyen alacsony Németországban. A gondot az okozza, hogy megújulós erőművek gyors elterjedése miatt lement az áram ára az energiatőzsdén, csökkentve a szolgáltatók bevételeit, viszont a hagyományos hőerőművekhez szükséges szén és gáz drága maradt. (origo.hu)
NRGENS