Zöldenergia
Amerika (egyre inkább) megújulóban utazikAmerika (egyre inkább) megújulóban utazik

A megújuló energia mintegy felét teszi ki a 2012-ben az Egyesült Államokban telepített energiatermelő kapacitásnak – olvasható a Szövetségi Energiaszabályozó Bizottság legújabb jelentésében. Az Energy Infrastructure Update szerint a megújulók, beleértve a biomasszát, a geotermikus energiát, a nap-, víz-, szélenergiát, 49,1%-át adják az elmúlt tizenkét hónapban történt kapacitásnövelésnek. (tisztajovo.hu)


  • Zöld Kanizsa: Energia a mindennapokhoz

    Magyarország a 2020-ig tartó megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervében 14,65 százalékos megújulóenergia-részarány elérése mellett energiafelhasználás-csökkentést is vállalt. Felmerül a kérdés, hogy milyen szerepet tudnak vállalni a városok és a kisebb települések az előremutató célok teljesítésében? A területet gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból együtt érdemes kezelni. Minden településnek meg kell találnia a helyi adottságaihoz illeszthető fejlesztési irányt, melynek fenntartható beruházásokban kell testet ölteniük. Ezen elvek alapján történik jelenleg a területet érintő kérdések vizsgálata Nagykanizsán. (kanizsiujsag.hu)


  • Güssing: az energetikai csoda

    Több mint fél évtizede hordja büszkén a dél-burgerlandi tartomány Güssing községe Ausztria környzetvédelmi Oscar-díját, amelyet a biomassza-erőmű létrehozásával és működtetésével érdemelt ki. Ötletekért, megvalósítási tanácsokért csak a szomszédos Ausztriába, azon belül Burgerland déli tartományába kellene elmenni, hazánkban mégis egyelőre csak gondolatban vannak követői Güssing energiaprojektjének. Jártak már itt japán és kanadai önkormányzati küldöttségek, sőt Sri Lanka környezetvédelmi minisztere személyesen is meglátogatta az egykor Magyarországhoz tartozó települést - akkori nevén: Németújvár -, hogy megismerjék az energia-önellátó régió nyílt "titkát". (felsofokon.hu)


  • A világ legnagyobb ökotudatos befektetőiA világ legnagyobb ökotudatos befektetőiA Clean Edge kutatócég szerint 2000 és 2010 között 6,5 milliárdról 132 milliárd dollárra nőtt a nap- és szélenergia-szektor értéke, s ezzel együtt a befektetések volumene. De az ágazatban érdekeltek mezőnye ma sem túl nagy: Európában 14-15 kifejezetten zöld energiákkal foglalkozó alap működik. A Bloomberg New Energy Finance adatai biztatóak: 2011-ben rekordmértékű, 280 milliárd dollár friss tőke áramlott a tisztaenergia-szektorba. (piacesprofit.hu)
  • UK: megújulóenergia-támogatási keretek 2013-2017UK: megújulóenergia-támogatási keretek 2013-2017Az Energiaügyi és Éghajlatváltozással foglalkozó Minisztérium (DECC) nyilvánosságra hozta a következő 5 évre szóló, a napenergiára és a biomassza-iparra vonatkozó terveit annak érdekében, hogy a befektetők megismerhessék a 2013-2017-es támogatási időszak várható jellemzőit. (tisztajovo.hu)
  • A gazdasági válság hatása a megújuló energiaforrások alkalmazásáraA gazdasági válság hatása a megújuló energiaforrások alkalmazásáraAz Energetikai Szakkollégium a Jubileumi félév keretében 2012. november 29-én egy, a gazdasági válságnak a megújuló energiaforrásokra gyakorolt hatásáról szóló előadást szervezett, melynek megtartására Biró Pétert, az MVM Partner Zrt. piacelemzési osztályvezetőjét kérte fel. (zoldtech.hu)
  • Zöld útZöld útA környezeti és klimatikus változások elképesztő gyorsasággal hatnak életünkre, ezt tapasztalhatjuk mindennapjainkban is. Szemléletváltásra van szükség – halljuk és olvassuk gyakran – a megállapítás azonban közhellyé degradálódik, amennyiben a valós eredményekkel kecsegtető, államilag összehangolt intézkedések elmaradnak. Az egyén is sokat tehet környezetünk megóvása érdekében, az egyéni próbálkozások azonban egy magasabb szintű koordináció nélkül szélmalomharcnak minősíthetőek. (magyarszo.com)
NRGENS