Zöldenergia
India és a megújuló energiák – új munkahelyek és alacsonyabb kibocsátásIndia és a megújuló energiák – új munkahelyek és alacsonyabb kibocsátás

Egy új jelentés szerint Indiában a mai 200.000 helyett 2020-ra 2,4 millió ember dolgozik majd a megújuló energia szektorban – az elképzelhetetlenül gyors bővülés rengeteg előnnyel jár az ország számára. India háromféleképpen kovácsol előnyt a megújuló energiákból: energiaellátása biztosítottá válik, kibocsátása csökken és rengeteg új munkahely jön létre. (tisztajovo.hu)


  • Völgygátak helyett akkumulátorokkal is tárolható az energia

    A teljes elektromos energiahálózat számára létfontosságú a biztonságos, áramkimaradásoktól mentes működés. Az elektromos energia nem tárolható - eltekintve a kondenzátoroktól és a szupravezető tekercsektől, amelyek csak viszonylag kis mennyiségű energia rövid idejű tárolására alkalmasak. A hosszabb idejű tároláshoz ezért a villamosenergiát más formába alakítják át, és szükség esetén, az elektromos hálózatba történő visszatáplálás előtt visszaalakítják elektromos energiává. (origo.hu)


  • Jó biznisz-e még a zöldenergia?

    A megújuló energiatermelés már nem a jövő, hanem a jelen. Ma már arról beszélünk, hogy Németország 2050-ig napenergiával tudja fedezni az ország teljes energiafogyasztását. A kérdés pusztán az, hogy a sivatagokban megtermelt energiát hogy tudják eljuttatni azok számára, akik ezt hasznosítani akarják – hangzott el A megújuló piaci lehetőségek és támogatási megoldásaik címmel tartott konferencián, melyet az első kolozsvári Magyar-Román Üzleti Fórum keretében szerveztek november 16-án. (penzcsinalok.ro)


  • Nem csak elektromos autót, zöldáramot is kínál hamarosan a FordNem csak elektromos autót, zöldáramot is kínál hamarosan a FordA Ford tisztán elektromos meghajtású modelljeire még egy keveset várni kell Európában, de a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális beruházások egymást követően kerülnek aktiválásra. Ebbe a sorozatba tartozik a 2012 októberében üzembe állított napelem-mező a németországi Kölnben: az új berendezés 370 háztartás ellátására elegendő elektromos áramot termel, mivel a napelemek éves kapacitása 1100 megawattóra, és használatukkal évente 550 tonnával csökkenthető a CO2-kibocsátás. (portfolio.hu)
  • Fűtés fával, gazdaságosanFűtés fával, gazdaságosanNapjaink egyik aktuális témája az energia-kérdés. Szükségszerű foglalkozni vele, hiszen amellett, hogy egyre nagyobb arányban terheli meg pénztárcánkat az energia-felhasználás, egyre többször halljuk, hogy (más téren is) pazarló életvitelünk a természeti erőforrások kimerüléséhez vezethet. (beol.hu)
  • Ausztrália jó úton haladAusztrália jó úton halad2030-ban 40%-ban, 2050-ben már 85%-ban megújuló energiák biztosítják majd Ausztrália szükségleteinek kielégítését. A nemrég megjelent ausztrál energetikai fehér könyv szerint az ország szénfüggőségének enyhítésére a földgáz és a megújuló energiák jelentik a megoldást. Az átállási folyamat körülbelül 200 milliárd dolláros beruházást igényel. (tisztajovo.hu)
  • Tankoljon háztájit!Tankoljon háztájit!A gazdák jövőre saját biodízelt tankolhatnak járműveikbe, az autósok előtt azonban újabb kiskapu zárul be: az etanol után az LPG jövedéki adóját is megemelik. Az alternatív üzemanyagokról készített körképünkből kiderül, visszatérhet-e az otthoni gázfejtés korszaka, érdemes-e félretenni a használt sütőolajat tankolni, és lehet-e tűzifával autót hajtani. (origo.hu)
NRGENS