Zöldenergia
A zöld világ 7 csodájaA zöld világ 7 csodája

Környezetünk megóvására immár az építészek is figyelnek: újrahasznosítható anyagokban, önellátó épületekben gondolkodnak. Íme a világ hét legzöldebb építészeti alkotása. Az ökooptimizmus jegyében épült zöldlistás csodák között is a legnagyobb a Zira-sziget. A Kaszpi-tengernél épült zéróenergiás szállodakomplexum a fenntartható fejlődés tökéletes példája. (borsonline.hu)


  • Szuperzöldben startol a Londoni Olimpia

    Napokon belül a világ szeme Londonra fordul. A XXX. nyári olimpiai játékoknak helyet adó város célja a rendezés során egy minden eddiginél fenntarthatóbb sportesemény megvalósítása volt. A szervezők a valaha volt "legzöldebb" olimpiát ígérték, ahol csak lehet, energiát megtakarítva. De vajon mi valósult meg ebből? (portfolio.hu)


  • Negyven százalékkal nő 6 év alatt a zöld villamos energia-termelés

    2017-ig 40%-kal nő a zöld villamos energia-termelés, és eléri az évi 6.400 TWh-át, amely megfelel az Egyesült Államok jelenlegi teljes villamos energia-termelése másfélszeresének – ez áll a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) legújabb jelentésében. (Aiolus News)


  • Megújuló energiaforrásai miatt díjazták Szarvast RómábanMegújuló energiaforrásai miatt díjazták Szarvast RómábanSzarvas harmadik helyezést ért el a Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságán. A díjat a város nevében Babák Mihály polgármester vette át Rómában. A Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságának története három évre nyúlik vissza. Jelenleg hét európai ország — Bulgária, Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Csehország és Magyarország — vesz részt benne, jövőre pedig újabb öt csatlakozik. (beol.hu)
  • A tiszta energiák piaci helyzeteA tiszta energiák piaci helyzeteA WWF által megrendelt, Clean Economy, Living Planet című jelentés 25 országot osztályoz annak alapján, hogy 2011-ben mennyit adtak el gyártóik olyan tiszta energiából, mint amelyek a napelemekből és a szélturbinákból származnak.(Aiolus News)
  • Holonikus utcai lámpa nappal és széllelHolonikus utcai lámpa nappal és széllelAz utcai lámpák szó szerint átvezetnek minket az éjszakán. Csakhogy ez igen energiaigényes üzem, még az új LED utcai lámpák esetében is, amelyeknek az év 365 éjszakáján kell világítaniuk. A probléma megoldására a Sevillai Egyetem olyan lámpát fejlesztett ki, amely nem csupán a napsugarakat, hanem a szélenergiát is hasznosítja. (Aiolus News)
  • Taroltak a megújulók tavalyTaroltak a megújulók tavalyAz elmúlt évben is jelentősen emelkedett a megújuló alapú energiatermelés a Földön, ennek ellenére a zöld energiaforrások részaránya a világ elsődleges energiaegyenlegében még mindig szinte elhanyagolható, 1,6%-os. Arányaiban a napelemek általi energiatermelés bővült a legnagyobb mértékben, de a jelentősen nagyobb termelési szinteken lévő szélenergia esetében is 25%-ot meghaladó növekedés ment végbe tavaly 2010-hez képest - derül ki a BP energiastatisztikájából. (portfolio.hu)
NRGENS