Zöldenergia
Off-shore demo-platform BarcelonánálOff-shore demo-platform Barcelonánál

Az AWS True Power spanyol társaság, amely a tengermozgásból nyerhető energiákkal foglalkozik, bejelentette, hogy elindította a H2Ocean programot Barcelona tengeri tudományos parkjában. A programban 17 spanyol, olasz, angol, dán és német vállalat vesz részt. (Aiolus News)


  • Afrika zöld energiáinak térképe

    Bár az elektromos hálózat az utóbbi évtizedekben jelentősen kiterjedt Afrikában, 600 millió ember még mindig nem jut hozzá a villamos energiához.Az Európai Bizottság Joint Research Centre nevű szerve a problémával összefüggésben készített el egy térképet a fekete kontinens megújuló energiaforrásainak helyzetéről. Vizsgálta ugyanakkor a zöld források felhasználásának rentabilitását is. (Aiolus News)


  • Leírhatja a magyar gazdaságot is a német energiaforradalom?

    Németországban forradalmi ütemben bővülhet a zöld energiaforrások felhasználása az atomenergia elutasítása nyomán, ami alááshatja a hagyományos módon, például a gázerőművekben folyó energiatermelés gazdaságosságát. A második világháborút követő óriási átalakulás óta a legnagyobb változás előtt áll Németország és közvetve Európa energiaipara és -piaca. (napi.hu)


  • Algéria gyorsítja zöld energia-termelésétAlgéria gyorsítja zöld energia-termelésétAlgéria felgyorsítja a megújuló forrásokból származó energia előállítását és főként a koncentrált napelemes technológiára összpontosít. 2016-ban lesz üzemképes egy 150 Mw-os centrálé, amelyet Algírtól dél-keletre, 650 km-re El Oued körzetében építenek A Sonelgaz nemzeti villamossági és gáztársaság most irt alá egy szerződést a DII (Desertic Industrial Initiative) európai konzorciummal, hogy előrevigye az ország megújuló forrásokra támaszkodó fejlesztési tervét, amelyben fontos szerepet kap a tiszta energiáknak Európába való exportja is. (Aiolus News)
  • Új fejlesztés: elektromos áram szennyvízbőlÚj fejlesztés: elektromos áram szennyvízbőlA Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei egy olyan gép prototípusát készítették el, amelyik szennyvízből állít elő elektromos áramot. Holland tudósok már néhány éve hasonló kísérleteket folytatnak az ország tengerpartjánál, ahol az édes víz találkozik a sóssal. A fordított elektrodialízisen alapuló eljárásban egyfajta sóakkumulátor jön létre: a sós és az édes vizet membránok által elválasztott váltakozó kamrába helyezik, és elektrokémiai töltést hoznak létre. Egy norvég cég szintén az édes és a sós víz elvén működő, hasonló technológia megvalósításán dolgozik. (hirado.hu)
  • Megújuló energia tengeri mikroorganizmusbólMegújuló energia tengeri mikroorganizmusbólA washingtoni egyetem kutatói kifejlesztettek egy technikát, amellyel meg tudják ismerni egy csepp vízben élő organizmusok DNS-ét és tisztázni lehet egy olyan molekulájuk eredetét, amelyet a napfény energiájának összegyűjtésére használnak. Ilyen módon a kutatás kapcsolódik a tiszta energia kutatáshoz is, mivel, ha sikerrel dolgoznak, ezt lehet alkalmazni a megújuló energia előállításában. (Aiolus News)
  • Osztrák kezdeményezések az energiatermelésbenOsztrák kezdeményezések az energiatermelésbenAusztriában 2020-ig a szélenergia termelte energia mennyiségét kétszeresére kell növelni – szögezte le N.Berlakovich környezetvédelmi miniszter egy burgenlandi összejövetelen. Ezen túllépve a miniszter abban reménykedik, hogy az ország energia-önellátóvá válhat. Burgenlandban jelenleg a szélerőművek teljesítménye 0,7 Terrawattóra, aminek köszönhetően 200 000 háztartást tudnak energiával így ellátni. (agroinform.com) + (VIDEÓ!)
NRGENS