Zöldenergia
Kínai a világ legnagyobb megújuló energia-tárolójaKínai a világ legnagyobb megújuló energia-tárolója

A világ legnagyobb megújuló energia-tárolóját építették fel Kínában. A Csangpejben (Hopej tartomány) a BYD autógyár és az állami áramelosztó társaság közös vállalkozásában felépült létesítmény egyszerre képes 140 MW zöld energia termelésére, energia-tárolásra egy 36MWh-ás litium-ionos óriás akkumulátornak köszönhetően, továbbá az energia „intelligens” továbbítására. (Aiolus News)


  • Használati meleg víz saját erőből

    Pápa - Hőfokszabályozók, csapok és csövek, egy vegyes tüzelésű kazán, ami eltér a megszokottól. Rájövök, hogy miért, a berendezés fölött egy nagy henger, egy használt bojler díszeleg. - A régi fatüzelésű bojlerek ugyanezen az elven működtek. Ezt a megoldást alkalmaztam, amikor a mai technikára ültettem át a régit. A vegyes tüzelésű kazánom füstelvezető csövére húztam rá egy átalakított villanybojlert, aminek a vizét a forró füst melegíti fel - mondja Masszi István, az ötletgazda. (naplo-online.hu)


  • Philadelphia is zöldül

    Philadelphia városa egy olyan átminősítő programot fogadott el, amellyel a régió vagy talán az egész ország legnagyobb ökológiai zónájává válik. A város East Falls negyedéről van szó, amelyet átalakítanak az Onion Flats tervező iroda fejlesztési tervei alapján. Az iroda olyan lakónegyedet tervezett, amely tökéletesen megfelel az úgynevezett passzív háznak, amely a hagyományoshoz viszonyítva 90 %-os energetikai megtakarítást tud elérni. (Aiolus News)


  • Zöldenergiák amerikai atlaszaZöldenergiák amerikai atlaszaMilyen valóságos potenciállal rendelkeznek az Egyesült Államok megújuló energiaforrásai? Mostantól kezdve egy atlasz áll rendelkezésére mindazoknak az internetes látogatóknak, akik ezt fel szeretnék mérni. (Aiolus News)
  • Túl az első atomszegény éven - Hogyan tovább, Németország?Túl az első atomszegény éven - Hogyan tovább, Németország?Németország az előzetes statisztikák alapján kedvező évet zárt az energiatermelés terén. A fukusimai balesetet követően tett energiapolitikai fordulat ellenére sikerült áramexport-többletet felmutatni, míg a kieső nukleáris kapacitások legnagyobb részét megújuló forráson pótolni. A napelemek általi (PV) áramtermelés rekordszintű, közel 60%-os emelkedést mutatott 2011-ben. A kedvező képet azonban beárnyékolja, hogy mindeközben a szénalapú áramtermelés is növekedett, a rendszer egyensúlyban tartásának biztosítására külföldi kapacitásokat kellett készenlétbe állítani, és az egyre nagyobb megújuló-arány jelentős árnyomást fejt ki a német energiafogyasztókra. (portfolio.hu)
  • Az árapály energiája a Fidzsi szigeteknekAz árapály energiája a Fidzsi szigeteknekA Fidzsi szigetek jelentős beruházásokat folytatnak, hogy javítsák az ellátást a zöld energia terén, tiszteletben tartva a partok csodás képét. Kihasználva az ár-apályok erejét és szintkülönbségét, a szigetek egy olyan létesítményt építenek, amely részét képezi egy 4,29 millió dolláros tervnek, s amelyet a Csendes Óceáni egyetem ötlete alapján a Kelet-Ázsiai Klíma Partnerség nemzetközi együttműködési programjának keretében valósítanak meg.Dr. Mohammed Ahmed, az egyetem professzora elmondta, hogy a program annak a kutatásnak a keretében alakult ki, amelyben a megújuló energiák jobb felhasználásának lehetőségeit vizsgálták a Fidzsi szigetek térségében, ahol a szél, a nap és a tenger egyaránt kihasználható a szigetcsoport energiaellátásának érdekében. (Aiolus News)
  • Zöld vonatok SpanyolországbanZöld vonatok SpanyolországbanMegújuló energiákkal üzemelő országos vasúti hálózat kiépítésének megtervezéséről tett szándéknyilatkozatot 2012-re az Adif spanyol állami vasúttársaság és az Acciona energetikai cég. Az Acciona vállalta, hogy magas feszültségű „zöld” hálózatot hoz létre több nagy sebességű vasút útvonalán, köztük a Madridot Barcelonával, Sevillával és Valladoliddal összekötő szakaszokon. (Aiolus News)
NRGENS