Zöldenergia
Belgium a ruandai geotermia kiaknázásértBelgium a ruandai geotermia kiaknázásért

Ötvenöt millió eurós beruházást terv a belga fejlesztési hivatal a következő három évre, hogy feltárják Ruanda geotermikus energiai kapacitását.Afrika geotermikus ereje, különösen a Rift-völgybeli forrásoknál, régóta ismert. Éppen ezért egyre több európai ország igyekszik kiaknázni e természeti kincseket. (Aiolus News)


  • A geotermia lehetőségei az USA-ban

    A geotermikus energia önmagában képes lenne kielégíteni az Egyesült Államok teljes villamos energia szükségletét, több mint 3 millió MW-t, ami háromszorosa a jelenleg termeltnek és csaknem tízszer annyi, mint az összes szénnel működő erőműé. És ami még érdekesebb, ennek elérésére elegendőek lennének a jelenleg rendelkezésre álló technológiák és azok a geotermikus források, amelyek 6,5 km-nél közelebb vannak a föld felszínéhez. (Aiolus News)


  • Francia „zöldalap” az ökomobilitásért

    Négy nagy francia cég állt össze, hogy létre hozzák az első olyan beruházási céget, amelyet a fenntartható közlekedésnek szentelnek. A francia államvasutak (SNCF), az Orange, a PSA Peugeot-Citroën és a Total közös terve két évi tárgyalássorozat után született meg. A terv alapötlete az volt, hogy egy olyan új közlekedési ökorendszer szülessen meg olyan mobilitási formák létrehozásával, amely kombinálja „a fiatal vállalatok újító készségét a nagy ipari partnerek tapasztalatával és hozzáértésével”, hogy új és fenntartható megoldások kifejlesztését segítsék elő.A Ventures EcoMobility cég 30 millió eurós tőkével kisebbségi tulajdonrészeket vásárol európai start-up cégekben, és feltörekvő kisvállalatokban, hogy hosszú távú fejlesztési programokban támogassák őket. (Aiolus News)


  • Hamburg, Európa zöld fővárosaHamburg, Európa zöld fővárosaAz Európai Bizottság, mint minden évben, az idén is átadta az Európa Zöld Fővárosa címet annak a városnak, amely kitűnt az ökofenntarthatóság iránti elkötelezettségével. Tavaly a kiválasztott Stockholm volt, az idén Hamburg kapta a kitüntető címet. A város már 1990-ben megkapta az Unesco elismerését, a World Nature Heritage címet a természeti szépségek megőrzéséért. Hamburg, amely lakóinak számát tekintve Berlin után a legnagyobb német város, már jó ideje sikerrel viszi előre zöld politikáját. A címet a nemzetközi zsűri az alábbi szempontok alapján ítélte neki:- a helyi hozzájárulás a klímaváltozással kapcsolatos tevékenységhez,- eredményes hulladékeltakarítási politika,- a zöld közterületekhez való hozzáférhetőség és a különösen értékes zónák ápolása,- az akusztikus szennyezés megelőzésére hozott intézkedések, - a talaj fenntartható kezelése,- a pazarlásmentes vízfelhasználás.Hamburg régóta sokat fordít az urbanisztika fejlesztésére, a fenntartható mobilitásra. A kezdeményezéseket nem volt könnyű megvalósítani tekintettel arra, hogy 4,3 millió ember él az agglomerátumban, ebből 1,8 millióan a város központjában és 300 ezer ember utazik naponta a munkahelyére.A további tervekben szerepel a C02 szennyezés 40 %-os csökkentése 2020-ig és 80 %-kal 2050-ig. Az eddig elért eredmények ezen a területen kitűnőek: 1990-től mostanáig lakosonként 15 %-kal csökkent a széndioxid kibocsátás, ami évi 46 ezer MWh energia megtakarítást jelent. Az utóbbi 12 évben megháromszorozódott a megújuló források felhasználása az energetikában. Hogy ennek 100 %-a származzon tiszta forrásokból, Hamburgban több mint 600 vállalat termeli napelemes, szél és biomassza erőművekkel az egész város számára szükséges energiát. (Aiolus News)
  • Nagy környezetszennyező-e a Google?Nagy környezetszennyező-e a Google?A Google felfedte működésének egynémely olyan titkát, amelyre a környezetvédők már régóta kíváncsiak voltak. A cég elnökhelyettese, Urs Hölzle elárulta, hogy a cég 2010-ben 2,3 milliárd kilowattóra energiát használt fel, annyi energiát, amely elég lett volna 207 ezer lakás energiaszükségletére. A cég hivatalos blogján azt is közzé tette, hogy ugyanabban az évben 1,46 millió tonna széndioxidot bocsátott ki. (Aiolus News)
  • Japán geológiai aktivitása, mint energiaforrásJapán geológiai aktivitása, mint energiaforrásJapán villamos energia fogyasztásának mindössze 16 %-át termelik a szigetországban, miközben a Csendes-óceáni „tűzgyűrűben” fekszik, és a geológiailag aktív országok világranglistáján a 3. helyen áll. Ez ugyan súlyos fenyegetést jelent, mint láthattuk, az atomerőművekre földrengések és szökőárak idején, ugyanakkor ideális a geotermális energia fejlesztéshez. (Aiolus News)
  • „Zöld” lesz a rotterdami kikötő„Zöld” lesz a rotterdami kikötőA parton felállított elektromos kabinokkal biztosítanák a jövőben a rotterdami kikötőbe érkező hajók biztonságos és tiszta energiaellátását. A terv a General Electric-től származik, megvalósulásával „zölddé” válhat Európa legnagyobb kikötője. Az új energia-ellátó rendszer lehetővé tenné a beérkező hajóknak, hogy a kikötőben való tartózkodás és munkavégzés idején kikapcsolják motorjaikat és ezzel jelentősen csökkentenék mind a környezet- és a zajszennyezést a környéken. (Aiolus News)
NRGENS