Zöldenergia
Múzeumot kapnak a megújuló energiák BolzanóbanMúzeumot kapnak a megújuló energiák Bolzanóban

A megújuló energiák felhasználása igazából még csak a kezdeteknél tart Földünkön, mégis vannak, akik már előre gondolkodnak és e folyamatnak múzeumot akarnak állítani. A helyszín az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige tartománybeli Bolzano, amelyet mellesleg a legalacsonyabb évi középhőmérsékletű olasz városnak tekintenek. Az Alternativ Energiák Múzeumának avatását 2012 elejére tervezik a projekt gazdája, a szektorban régóta tevékenykedő Hafner cég „széltornya” mellé. (Aiolus News)


  • Naperőművek a Kalahári-sivatagban?

    Szabadversenyt hirdetett a dél-afrikai kormány „zöld” energetikai programoknak. A verseny, mint az az energiaügyi minisztérium közleményéből kiderül, a szél-, nap- és mini vízierőművekre vonatkozik, valamint az olyan javaslatokra, amelyek a metánból generált energiát megszabadítanák a biológiai szennyezéstől. A terv célja, hogy megduplázzák a Dél-Afrikai Köztársaság energiatermelését, hogy további 50 GW-os teljesítménnyel növeljék az ország elektromos hálózatának teljesítményét, és az energia-termelés 30 százaléka magáncégektől származzon. (Aiolus News)


  • Földkörüli vitorlázótúra a környezettudatosság jegyében

    A "80 liter alatt a Föld körül" elnevezésű projekt szervezőinek keddi sajtótájékoztatóján a 44 éves Blaskovich Ákos és az 50 esztendős Csák Attila elmondta, hogy a Tempest nevet viselő, 43 láb hosszú vitorlásukkal szeptember 11-én, a horvátországi Primosten kikötőjéből vágnak neki a különleges útnak. Az út során a minimális mennyiségű hagyományos üzemanyagon kívül a modern technika – napelemek, szélkerék és speciális akkumulátorok – segítségével kizárólag megújuló energiaforrásokat kívánnak felhasználni. (ujszo.com)


  • Megújuló energiák felé fordul a SiemensMegújuló energiák felé fordul a SiemensA Siemens megújuló energetikai tevékenységének erősítése érdekében idén október elsejétől két külön divízióba szervezi a szél- és napenergia üzletágát. A német mamut azért döntött a szétválasztás mellett, hogy minél jobban ki tudja aknázni a két, fejlettségi szempontból teljesen eltérő technológiában rejlő üzleti lehetőségeket - olvasható a társaság közleményében. (portfolio.hu)
  • Német útikönyv ökoturistáknakNémet útikönyv ökoturistáknakNémetországban ökuturisták számára jelent meg útikönyv, tudósít a Deutsche Welle. A megújuló energiaforrásokat felfedezni vágyókat célzó kiadvány 192 oldalon 160 németországi úticélt ajánl az érdeklődők figyelmébe. Széndioxid-semleges működésű kolostor, szélerőmű park vagy ökohotel - a lehetőségek végtelenek, a választék bőséges és változatos. A szerző, Martin Frey, hét túraútvonalat állított össze. Aki ezeket bejárja, testközelből ismerkedhet a szél, a nap, a víz és a bioenergia felhasználhatóságával. (kitekinto.hu)
  • Náci bunkerrel a klímaváltozás ellenNáci bunkerrel a klímaváltozás ellenA megújuló energiát általában a városokon kívül állítják elő, messze a felhasználási helytől. Hamburg Wilhelmsburg kerülete azonban egy nagyszabású mintaprojektnek köszönhetően ékes ellenpéldája lehet e megállapításnak. Az elképzelésekben fontos szerepet kapott egy 2. világháborús betonszörny, amely hajdan 30 000 lakosnak nyújtott menedéket a bombázások során. (hg.hu)
  • Hogy áll Románia a környezetttudatossággal?Hogy áll Románia a környezetttudatossággal?Egyre környezettudatosabbak az európai polgárok - állítja az Európai Bizottság legújabb felmérése. Az uniós polgárok ma már többet tudnak a környezeti problémákról, mint pár éve. A környezet kérdései, problémái ma már az EU-ban élők 90 százalékát foglalkoztatják valamilyen módon – derül ki a felmérésből. Tíz európai uniós polgárból nyolc azt szeretné, ha a kormánya is zöldebb lenne. Valóban többet tudunk a környezeti problémákról – tettük fel a kérdést Csonta Lászlónak, a Zöld Székelyföld Egyesület elnökének, aki úgy véli: lehet, hogy zöldebbek vagyunk, mint pár éve, de igen kevés olyan zöld van, aki tesz is valamit a környezetéért. (think.transindex.ro)
NRGENS