Zöldenergia
Kína költi a legtöbbet zöld energiáraKína költi a legtöbbet zöld energiára

Rekordmennyiségű pénzt fektettek tavaly világszerte a megújuló energiaforrások fejlesztésébe - állítja az ENSZ. A világszervezet által megrendelt jelentés szerint hat év alatt ötször többet költött az emberiség a "zöld energiafajtákba". Rohamléptekkel terjed a megújuló energiaforrások alkalmazása a Földön. Az egy évvel korábbihoz képest tavaly harmadával több pénzt ruháztak be az ágazatba. (inforadio.hu)


  • Marosvásárhely csatlakozik az energiavárosok egyesületéhez

    A marosvásárhelyi tanács legutóbbi soros ülésén elfogadta azt a határozattervezetet, amelynek alapján a város csatlakozhat a nagyszebeni központú Romániai Energiavárosok Egyesületéhez. A társulás célja olyan programok támogatása, amelyek a városban lakók életkörülményein javítanak, csökkentik az energiafogyasztást, illetve szorgalmazzák az alternatív, regenerálható források bevezetését, mint a nap- vagy akár a szélenergia. (erdely.ma)


  • Mélyebben is kereshető lesz a forró víz

    Jelenleg 2500 méteres mélység alatt szabályozatlan a bányászati tevékenység, így többek között a magyarországi geotermikus energiával foglalkozó cégek az e szint alatti forrásokat nem kutathatják, és azokból nem is termelhetnek. A helyzet rendezésére a 2500 méter alatti területekre koncessziót írnának ki. Ebben jelent előrelépést egy most megjelent kormányrendelet. (mno.hu)


  • Őrült pénzek és hiányzó gejzírek - hogy áll a zöldenergia Magyarországon?Őrült pénzek és hiányzó gejzírek - hogy áll a zöldenergia Magyarországon?Egy kormányzati vitairat szerint Magyarországon a biomasszából, a föld mélyéből és a napsütésből nyerhető megújuló energiának van igazán jövője. Energetikai szakértők szerint azonban egyelőre mindegyik területen nagy a lemaradás, és sok a leküzdendő akadály. "Ez a trendi, mindenki erre akar koncentrálni" - jegyezte meg egy magyarországi energetikai cég vezetőségének tagja az [origo] munkatársával folytatott háttérbeszélgetés során. A névtelenséget kérő menedzser a megújuló energiáról beszélt, amelynek terjedéséhez ugyan szerinte Magyarországon még nem feltétlenül ideálisak a szabályozási feltételek, de a kormányzati nyilatkozatok alapján már a legfelsőbb szinteken is az egyik legfontosabb célként szerepel a támogatása. (origo.hu)
  • Száz százalékban megújuló energiát szeretnénekSzáz százalékban megújuló energiát szeretnénekAz ausztrálok jelentős része örülne, ha az ország energiaigényét kizárólag megújuló energiaforrások használatával fedeznék - derült ki egy kutatásból. Az ország a megújulók terén eddig csak a szélenergia alkalmazására tett lépéseket. Környezetvédelmi aktivisták készítették azt a felmérést, amely szerint a megújuló energiaforrások alkalmazása jelentős támogatást élvez Ausztráliában. A zöldek összesen 14 ezer állampolgárt kérdeztek meg, amelyek 86 százaléka örömmel látná, ha az ország kizárólag zöld energiaforrásokkal elégítené ki energiaigényét - számol be az ELTE TÁTK hírlevele. (inforadio.hu)
  • 20 százalékra tornásznák föl a megújuló energia arányát20 százalékra tornásznák föl a megújuló energia arányát2030-ig a hazai energiaszükséglet mintegy 20 százalékát biztosíthatják a megújuló energiaforrások – nyilatkozta egy interjúban Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára. Hozzátette: várhatóan 2015 első felére épülhetnek ki a szomszédos országokkal közös energiaellátó hálózatok. A következő két évtizedben az energiastruktúra átalakításának megkezdésével lehetőséget biztosíthatunk a függetlenedés elindításához – hangsúlyozta Bencsik a nagyobbik kormánypárt hivatalos weboldalán olvasható interjúban. (mno.hu)
  • A klímavédelmet népszerűsítette Schwarzenegger BécsbenA klímavédelmet népszerűsítette Schwarzenegger BécsbenA megújuló energiaforrások felhasználása mellett szállt síkra és szülőhazája iránti szeretetéről beszélt kedden Bécsben Arnold Schwarzenegger osztrák születésű volt kaliforniai kormányzó az ENSZ energetikai fórumán. A volt politikus, színész Ausztriát és Kalifornia államot is olyan jó példaként említette, ahol sokat tesznek a környezetvédelemért. Beszélt arról, hogy a környezetvédelem és a gazdaság érdekeit össze lehet egyeztetni. (nepszava.hu)
NRGENS