Zöldenergia
Egy valódi zöld-sziget-üzemEgy valódi zöld-sziget-üzem

A száz százalékban zöldenergiát hasznosító Graciosa nevű sziget energiaellátása valóságos szigetüzemben, vagyis akkumulátoros rendszerrel gyűjti össze és osztja szét a nap- és szélenergiából termelt villamos energiát. A hatalmas akkumulátor telep a négy és fél ezer lakosú szigeten a zöldenergia időben kiszámíthatatlanul megjelenő tulajdonságának hullámát csillapítva teszi egyenletessé az energiaszolgáltatást. A világrekord méretű akkumulátorbank várható élettartamát 15 évre becsülik. (VIDEÓ!)


  • Hatékonyabb zöldenergia szállítást hoz a BritNed

    A 260 kilométer hosszan az Északi-tenger alatt fektetett egyenáramú, magasfeszültségű kábelen a zöldenergia alapú villamos energiát kevesebb veszteséggel szállítja és lehetőséget ad a víz-, nap- , és szélenergia kiegyensúlyozottabb elosztására a BritNed. Az ezer MW teljesítmény átvitelére képes kábel telepítéséről és a zöldenergia rendszerek összehangolásáról még decemberben megállapodás született, amely 10-15 év alatt fokozatosan épül meg, majd csatlakozik az európai villamos elosztó hálózathoz. (VIDEÓ!)


  • Dupla vagy semmi!

    Az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat hétfői közleménye szerint duplájára növekedett a zöldenergia részaránya az EU27 területén 1999 és 2009 között. Az élmezőnyt Lettország vezeti, ahol 36,2 %, majd Svédország 34,4%, Ausztria 27,3 % és Finnország 23% a megújuló energia felhasználás részaránya. A zöldenergia felhasználás mindenhol emelkedett az utóbbi években, még Magyarországon is duplázódott a beépített kapacitás, de ez még mindig nem éri el az uniós átlagot.


  • Az olajkirály 180 fokos zöld fordulatot veszAz olajkirály 180 fokos zöld fordulatot veszSzaúd-Arábia villamos energia igény a számítások szerint 2030-ig a jelenlegi háromszorosára nő. Az olajban dúskáló arab ország saját áramigényét eddig szinte kizárólag a fosszilis energiahordozóra alapozta, de a királyság tervei szerint mindez húsz éven belül alaposan megváltozik. Az elkövetkező időszakban akár száz milliárd dollár értékben indulhatnak beruházások, amelyek egyrészt a zöldenergia, másrészt az atomenergia irányába billentenék el az szaúdi energiaellátást.
  • Kriogén energiatároló segítheti a zöldenergia további terjedésétKriogén energiatároló segítheti a zöldenergia további terjedésétAz időben kiszámíthatatlan megújuló energiaforrások szabályozott felhasználását segítheti egy brit cég (HPS) által fejlesztett eljárás, melynek során a „rosszkor” érkező szélenergiát sűrített és mélyhűtött levegő formájában tárolják, nagynyomású tartályokban. Az energiatárolás már ismert módszereinél, pl. szivattyús tározóknál vagy kémiai energiatárolóknál az új eljárás jelentősen olcsóbb és bárhol kialakítható. A már egy éve tesztelés alatt álló háromszáz kilowattos üzemben tapasztalt bíztató eredmények tükrében a HPS már készül egy közel 6 MW-os rendszer kiépítésére.
  • Zöldenergia szektorba fektetnek az atomenergetikai vállalatokZöldenergia szektorba fektetnek az atomenergetikai vállalatokGyorsuló összeolvadások és felvásárlások történnek az USA-ban az energetikai szektorban, ami az atomenergia és a zöldenergia viszonyát illeti. Az USA így próbálja behozni lemaradását a zöldenergia termelés és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése területén. A legtöbb ügylet és a legnagyobb nagyságrendű vállalati felvásárlásokat az atomenergiában érintett vállalatok kezdeményezik, több száz millió dolláros nagyságrendben. Az előrejelzések szerint a jövőben fokozódó zöldenergia befektetések nagy részében továbbra is az USA játszik majd szerepet.
  • A hosszú távra gondolkodók zöldenergiába fektetnekA hosszú távra gondolkodók zöldenergiába fektetnekA folyamatosan bővülő globális kereslet mellett az egyre magasabb olajár és japán nukleáris katasztrófa egyaránt gerjeszti a keresletet a megújuló energia iránt. Az alacsony kockázatot és hosszú távú növekedést kereső befektetők éppen ezért kedvelték meg a zöldenergia szektor papírjait. Az elemzők becslése szerint a következő 25 év alatt a zöldenergia kétszer gyorsabb növekedést érhet el, mint a világ energiaigénye és e mellett 2035-re a teljes globális energiatermelés huszonöt százaléka környezetbarát megújuló forrásból származhat.
NRGENS