Zöldenergia
Negyven éven belül megtisztul a világ!Negyven éven belül megtisztul a világ!

2050-re a világ energiaellátásának 95 százaléka megújuló energiaforrásokra alapulhat az Ecofys és a WWF szervezetek tanulmánya szerint, melyhez a szükséges tőkeráfordítás közel ötezer milliárd dollár. Szinte biztosra vehető, hogy ez a rengeteg tőke be is áramlik a zöld szektorba, amely megoszlik majd az energiahatékonyságot célzó, valamint a megújuló energiatermelést fokozó iparágak között és a ráfordítások még 2040-ig meg is térülnek. A világ teljes energiaigénye az intézkedések hatására a gazdasági élénkülés és népesség növekedése mellett is tizenöt százalékkal csökkenhet, amely a korszerűsítéseknek lesz köszönhető.


 • Dupla tőkeráfordítás a megújuló energiákra

  Günter Oettinger EU energiabiztosa szerint, bár jó irányba halad Európa, de a sebességet duplázni kell, ami a megújuló energiaforrások alkalmazását illeti, így az annak támogatására szánt tőkét a korábbi 35 milliárd euróról 70 milliárd euróra kell emelni. Az 1990-es évi szinthez 2020-ra 20 százalékkal szükséges növelni a zöldenergia arányát az energiamixen belül. A korábbi nemzeti cselekvési tervek benyújtásából úgy tűnik, hogy hét ország, Lengyelország, Magyarország, Litvánia, Németország, Dánia, Írország és Portugália elérte vagy meghaladta a a 2010-évre kitűzött célokat.


 • 140 milliárd forint a zöldgazdaságra

  Bencsik János a nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint idén mintegy 140 milliárd forintot fordítanak a zöldgazdaság fejlesztésére. A szén-dioxid kvótákból várt bevételekből akár 70 ezer lakás energetikai korszerűsítéséről, felújításáról is szó lehet. A megújuló energiatermelés bővítésére 30 milliárd forintot szándékozik fordítani a kormány, amelyben főleg a napenergia, szélenergia, biomassza energia és a termálenergia kap prioritást.


 • Magasra tette a lécet az USAMagasra tette a lécet az USABarack Obama évértékelő beszédében teljes megújulást hirdetett, amelynek egyik elemében az energiafelhasználással kapcsolatosan azt a célt fogalmazta meg, hogy annak huszonöt éven belül, nem kevesebb mint 98%-os arányú megújuló energiaforrás alapú aránya várható. A kimagaslóan magas arányú zöldenergia felhasználást az USA-ban Obama úgy szeretné elérni, hogy az olajipari cégek adókedvezményeit és a védelmi kiadásokat csökkentve forrásokat csoportosítana át a megújuló energia felhasználást segítő kutatásokra. Támogatnák a elektromos járművek elterjedését és a bioüzemanyagok felhasználását is.
 • A kisebb helyi erőművek létesítését támogatja a kormányA kisebb helyi erőművek létesítését támogatja a kormányDecentralizált, helyi ellátást célzó és kisebb méretű erőművek megvalósítását támogatja a kormány a nemzeti cselekvési tervvel összhangban, így főként a 20 MW alatti, jó hatékonysággal üzemeltethető és megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés lesz a nyerő a jövőben. A támogatást a kötelező átvételi ár rendszerének átalakításával és a hatékonyság figyelembevételével ösztönzik. A célok közt szerepel a megújuló energiaforrások integrálása a hagyományos energiaellátó rendszerekhez, így például a biogáz szállíthatóságának kialakítása a meglévő a földgázszállító hálózaton.
 • Vonzó zöldenergia befektetési célponttá vált MagyarországVonzó zöldenergia befektetési célponttá vált MagyarországFélszáz olasz cég kíván magyarországi zöldenergia projektekbe fektetni, főleg a biomassza-és a földhő energia területen. Egy tejtermeléssel foglalkozó olasz cégóriás mintegy 16 millió eurót fektet biomassza projektjébe Budapesttől nem messze 2500 hektáros területen. Más olasz cégóriások, többek között az Edison a földhő energiát használnák ki Magyarországon. A befektetési kedv hátterében az olasz kormány áll, amely támogatásával ösztönzi azokat a cégeket, akik a zöldenergiával kapcsolatos projekteket fejlesztnek.
 • Megújuló Energia Hasznosítási Nemzeti Cselekvési Terv még karácsony előttMegújuló Energia Hasznosítási Nemzeti Cselekvési Terv még karácsony előtt90 szakmai, társadalmi, gazdasági és civil szervezet szakembereinek képviselőivel konzultált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Európai Bizottságnak benyújtandó cselekvési tervről, ami a következő tíz éves időtávra jelöli ki a fejlesztések irányát és a Megújuló Energiaforrások hasznosításával kapcsolatban. A cselekvési terv tartalmazza azokat a támogatási programokat amelyek reális alapot adnak 80-90 ezer új munkahely megteremtésének, az ellátásbiztonság és az ország versenyképességének növekedésének.
 • Karácsonyi díszkivilágítás, főszerepben a LEDKarácsonyi díszkivilágítás, főszerepben a LEDKorábban egy helyi vállalkozó kezdeményezte Debrecen városának karácsonyi díszkivilágítását, amelynek már több mint tíz éve hagyománya van. A mára önkormányzati feladattá váló karácsonyi fényözönt közel kétszázezer égővel és sokmilliós költségből valósítják meg. A fényűzés árának egy részét a világítótestek beszerzése, felszerelése, karbantartása és cseréje teszi ki, míg a másik, de egyre jelentősebb részét a villanyszámla. Mindkét költségre kedvező hatással van a fénytechnikában élre törő LED fényforrások alkalmazása, amelyek a mára már elavult hagyományos izzókat és a kompakt energiatakarékos fénycsöveket is lekörözik élettartamukkal és energiatakarékos fogyasztásukkal.
 • Gázmotor óriás született
 • A zöldenergia vonzza a befektetőket
 • Zöld váltó
NRGENS