Zöldenergia
Eurómilliárdok a zöldenergiáraEurómilliárdok a zöldenergiára

Az EU 4 milliárd eurót pumpál a megújuló energiákat hasznosító projektek térnyerésére, főleg a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Az Európai Beruházási Bank részvételével történő tőkeinjekció megtérülését a karbonkvóták tőzsdei értékesítéséből várják. A háromszáz millió kvóta értékesítésének technikai részletein és a támogatandó projektek kiválasztásán már dolgoznak, így az Európai Bizottság rövidesen nyilvánosságra hozhatja, hogy hol és milyen beruházások kapnak újabb lendületet.


 • Sínen van az emberi energia

  Egy sínen futó lábbal hajtott kapszula, ami megkönnyíti a városi közlekedést. Super-Cool. Ez az új-zélandi cég találmánya, amibe a Goggle most egy millió dollárt fektet. Egy-egy nagyvárosban, ahol a túlzsúfolt közlekedési problémák miatt lelassult a forgalom, száguldó sebességnek számíthat a műanyag kapszulákban való, akár 45 km/órás folyamatos haladás. A környezetbarát közlekedési eszköz a városlakók mozgásszegény életmódját megváltoztató másodlagos funkciója sem elhanyagolható. (VIDEÓ!)


 • Lendkerék a megújuló energia tárolására

  Az energiatermelés és a felhasználás időbeli eltéréseinek kiegyensúlyozása céljából fejlesztett korszerű lendkerekes energiatároló rendszereket a Beacon Power. Különösen fontos ez a megújuló energiát hasznosító rendszereknél, ahol az időben kiszámíthatatlanul megjelenő szélenergiát vagy a változó intenzitású napenergiát eddig a fosszilis erőművekkel szabályozták ki az energetikai rendszerekben. A lendkerekek felveszik a többlet energiát és leadják akkor, amikor arra szükség van, ezzel kímélve a hagyományos erőműveket és a változásokra is gyorsabban képesek reagálni, mint a jelenlegi szabályozó rendszerek többsége.


 • A test hőenergiájából töltődő mobiltelefonA test hőenergiájából töltődő mobiltelefonA mobiltelefonok töltéséhez szükséges áramot a környezeti hőből állítja elő egy brit tervező koncepciója. Az ilyen telefonok réz borítása lehetővé tenné, hogy a radiátorra téve vagy a test közelében tartva teljesen feltöltődjön a mobil. A Nokia szintén kutatja a töltő nélküli megoldásokat, bár ők inkább a mozgási energiát hasznosítanák egy piezoelektromos töltési módszerrel, melyre szabadalmi védettséget is szerzett a gyártó. A cél lényegében ugyanaz. Az évente több mint ötvenezer tonna szemét csökkentése, amit a kidobott telefontöltők jelentenek valamint a telefonok töltésére fordított villamos energia megtakarítása.
 • A Panasonic is a zöldenergiába fekteti tőkéjétA Panasonic is a zöldenergiába fekteti tőkéjétA megújuló energiák irányába terjeszkedik a Panasonic, ezért további részvényeket vásárol. Rövidesen 100 százalékban fogja tulajdonolni a napelemeket és elektromos autók alkatrészeit gyártó Sanyo Electric és a Panasonic Electric Works cégeket is. A televízió gyártásában egyre nagyobb versenyben lévő Panasonic minden bizonnyal jó megérzéssel a zöld energiában látja a kiutat és a perspektívát, ezért is költ közel hat és fél milliárd dollárt a részvényekre.
 • Hullámok pórázonHullámok pórázonAz árapály generátor, amit az Ocean Power Technologies fejlesztett ki és egy éve tesztel, már mintegy 4400 órát üzemelt problémamentesen, így most csatlakoztatták a villamos hálózatra is. A PowerBuoy névre keresztelt berendezés a hullámok hátán fel-le himbálózva a beépített dugattyúk által fejleszt energiát. Eddig 3 millió ilyen ciklikus mozgást végzett hiba nélkül, így most eljött az ideje, hogy a megtermelődő villamos energiát a hálózatra táplálja. (VIDEÓ!)
 • Bele kell húzni a megújuló energiás fejlesztésekbe, megjött az első komoly figyelmeztetés az EU-tól!Bele kell húzni a megújuló energiás fejlesztésekbe, megjött az első komoly figyelmeztetés az EU-tól!Több uniós tagállam közt Magyarország is figyelmeztető levelet kapott az Európai Bizottságtól, mert a megújuló energiákkal kapcsolatos vállalások cselekvési tervét nem juttatták el határidőre Brüsszelbe. Hazánkban 13 százalékos zöldenergia részarányt vállalt teljesíteni 2020-ig, de ennek az aránynak a teljesítésétől még messze állunk. 2009-ben az összes energiafogyasztás alig több mint hét százalékát tette ki a megújuló részarány, de ezt is főleg az erőművek által tüzelt farönkök adták, amely mára már egyre kevésbé elfogadható. Jó lesz tehát belehúzni és felpörgetni, támogatni az ágazatot, mert a most kapott figyelmeztetés jogsértésre utal, így legközelebb már akár per is indulhat a nem teljesítő tagállamok ellen.
 • Magyar találmány, ami új technikával hajtja a zöld közlekedéstMagyar találmány, ami új technikával hajtja a zöld közlekedéstA megtett távolság arányában a legkevesebb károsanyag kibocsátás eredményező közlekedési eszköz nem új találmány és ez változatlanul a kerékpár, minden más állítás ellenére. Ami most mégis új az a meghajtás, ami egy magyar találmánynak köszönhetően helyettesíti a korábban megszokott lánchajtást. A Padovai Nemzetközi Kerékpáros kiállításon a Schwinn Csepel tervezőinek újítása nagy sikerre számíthat. A Stringbike névre keresztelt bringa tizenkilenc sebességfokozata változtatható, hajtás közben és álló pedálok esetében is. A szimmetrikus hajtású kerékpár sorozatgyártása esetén versenyképessé válhat az egyelőre még drága presztízs modellek árának csökkenésével. (VIDEÓ!) Kattintson a képre!
 • Energiastratégia még az idén
 • Drótszamarak kenyérgőzzel és elektromos meghajtással
 • Dél-Korea is villamosít
NRGENS