Zöldenergia
Villanyautó gyorsasági rekord, 494 km/h sebességgelVillanyautó gyorsasági rekord, 494 km/h sebességgel

Az új fejlesztésű lítium ion akkumulátorokkal a Buckeye Bullet 2,5 tartja mostantól az elektromos autók sebességi rekordját, amelyet a múlt héten állítottak fel, bár még nem hitelesítettek. A korábbi rekordot száz km/h-val haladta meg a mostani, ahol a karosszéria nem változott csak a hidrogéncellákat cserélték lítiumosra. Már fejlesztik a következő generációs autót, amely még nagyobb teljesítményű lesz. (VIDEÓ!)


 • 80 nap alatt a Föld körül, károsanyag-kibocsátás nélkül

  Világkörüli útra indultak Genfből augusztus 16-án azok az elektromos autók, amelyek augusztus 29-én vasárnap érkeznek Budapestre. A Zero Race elnevezésű verseny célja, hogy bebizonyítsa, az elektromos autókkal 80 nap alatt megkerülhető a Föld károsanyag-kibocsátás nélkül. A résztvevő elektromos autók feltöltése kizárólag megújuló energiaforrásokkal termelt villamos árammal történik. A 250 km-es maximális hatótáv miatt Magyarországon legalább kétszer kell majd „tankolni” az autókat, amely vasárnap délelőtt a budapesti Közlekedési Múzeumnál, majd este Debrecenben a DKV –nál történik.


 • Levegővel hajtott autó

  A francia fejlesztésű sűrített levegővel hajtott autó viszonylag rövid, 150 km-es hatótávra alkalmas, de nagyon olcsón üzemeltethető. Nincs szükség akkumulátorokra, mert az autó tartályába levegőt kell tankolni, amit a leggyorsabb megoldással már 3 perc alatt is megtehetünk. Ebben az esetben 2-3 euró közötti költséggel autózhatunk 150 kilométert. Amennyiben a tankolást árammal hajtott kompresszorral tesszük, úgy már másfél euróból is kijön ugyanazon hatótáv, bár így a tankolás négy órát is igénybe vehet.


 • Zöldenergia befektetést ösztönző adóreform jöhetZöldenergia befektetést ösztönző adóreform jöhetA kormány tervei közt szerepel a zöld gazdaságot ösztönző adócsökkentés és munkahelyteremtés. Az elképzelések szerint a megújuló energiákat felhasználó vagy abba befektető cégek jövőre kevesebb adót fizetnének. Egy most készülő tanulmány célja, hogy megvizsgálja a jelenlegi szabályozásból adódó jogi nehézségeket, amelyek a gátolják a zöld gazdaság növekedését. 2011-re olyan reformok születnének, amelyek 150 ezer új munkahelyet és nagyobb versenyképességet jelenthetnek a megújuló energia szektornak is.
 • Gumicsere. Minősített, gördülékenyebb autógumik a kibocsátás csökkentéséértGumicsere. Minősített, gördülékenyebb autógumik a kibocsátás csökkentéséértAz EU minden ponton törekszik az energiatakarékosságra, így most a közlekedés területén is változásokat kényszerítene ki. Az autók többletfogyasztását mérsékelnék azzal, hogy néhány éven belül eltüntetnék a kínálatból az olcsó, de rossz gördülési ellenállással rendelkező autógumikat, amelyek használata megnövekedett fogyasztást, így nagyobb környezetszennyezést eredményez. Az abroncsokat az új szempontot is figyelembe véve A-tól G kategóriáig osztályoznák, így tájékoztatva és ösztönözve a vásárlókat is a környezettudatosságra.
 • Két új villanyautó IndiábólKét új villanyautó IndiábólA Tata indiai autógyár két új elektromos autóval rukkol elő jövőre, amelyet európai piacra szán. Az egyik autó az Indica típus elektromos változata lesz, ami egy kisautó. A másik, ami egy elektromos teherautó lesz az Ace típus villany verziója. Az elektromos kisautók fejlesztésének utolsó simításait végzi a Tata Motors, de a hazai értékesítést egyelőre nem tervezik. Az első példányok jobbkormányosok lesznek és Nagy-Britanniában találnak majd gazdára. (VIDEÓ)
 • Kézi hajtányKézi hajtányEmberi erővel és elektromos hajtással is üzemelő autót fejlesztett ki egy amerikai mérnök, amelyet a négy utas együtt is képes hajtani. Rövidesen szériában is gyárthatják az autót, amelynek a végsebessége sík úton akár 100 km/óra is lehet, ami a hasonló kategóriájú társaihoz képest rekordnak számít. A kézzel előre felhúzható autóhoz más elektromos rendszer is csatlakoztatható. A szerkezet mozgatása nem nehéz, így átlagos fizikummal rendelkezők is könnyen elboldogulnak vele. Nézze meg az autó működéséről készült videót! Kattintson a képre!
 • Zöld fordulat várhatóZöld fordulat várhatóA jelenlegi kormány minden eddiginél nagyobb mértékben koncentrálna a zöldgazdaságra. Az elképzelések szerint a zöld fordulat legalább 200.000 új munkahelyet teremtene. Az energiahatékonyságra, energiatakarékosságra és a megújuló energiaforrásokra helyeznék a hangsúlyt. A befektetők számára átláthatóbb és kiszámíthatóbb jogi környezetet és vonzóbb célt kíván teremteni a kormány azzal, hogy egyszerűsíti az engedélyeztetési eljárásokat, leépíti a bürokráciát. A zöldgazdaság fejlesztésével csökkenhetne az ország energiafüggősége, nőhetne a versenyképesség, új zöld gyártókapacitások létesülhetnének, ahol a hazai szakemberek is megtalálnák számításukat. A megtakarítások és a zöldenergia jelentősen megnövelné a szén-dioxid kvótából származó bevételeket, amely felhasználásával és visszaforgatásával szintén a hazai gazdaság erősödhetne.
 • Év végétől az európai piacon az elektromos Peugeot
 • Bérelhető elektromos autók
 • Elektromos teherautók
NRGENS